Ulazak u pubertet: Razgovarajte s djecom o tome što ih očekuje!

18.04.2018 / Piše Paola Albertini

Djeca su u pubertetu pogođena promjenama i pitaju se što to s njima nije u redu jer su drugačiji od svojih vršnjaka, veli liječnica dr Kristina Jelenić

Vrijeme ulaska u pubertet vrlo je individualno, rekla je liječnica školske medicine dr. Kristina Jelenić, govoreći na nedavnom predavanju o tome kako što bolje razumjeti tinejdžere.

– Promjene, posebno one fiziološke, koje se događaju jako brzo i u kratkom vremenu znaju iznenaditi same roditelje, a da ne govorimo koliko iznenađujuće i zbunjujuće jesu za samu djecu. Zato im treba pružiti podršku i o tim promjenama s njima mnogo razgovarati kako bi znali što ih očekuje, istaknula je.

Može se reći da pubertet kod djevojčica nastupa godinu do dvije ranije nego kod dječaka. Dječaci najčešće ulaze u pubertet između 10. i 12., a djevojčice između 9. i 11. godine. Prijevremeni pubertet je češće zastupljen kod djevojčica i o njemu se govori kada se znakovi puberteta jave prije 8. godine života. O prijevremenom pubertetu kod dječaka govorimo ako se on javi prije 9. godine.

Zakašnjeli pubertet je češći kod dječaka i započinje iza 14 godina. Djevojčice su u zakašnjelom pubertetu ako promjena nema do 13 godina.

Kada će dijete ući u pubertet?

– Mnogo toga utječe na to kada će dijete ući u pubertet. To su, prije svega, geni, potom klima, ali i prehrana. U pubertet se ranije ulazi u krajevima s toplom nego hladnom klimom. Kod djece s viškom kilograma pubertet se javlja nešto ranije. Kronične bolesti koje kod djece traju mjesecima ili godinama također mogu dovesti do toga da se rast i razvoj djeteta uspori. No kada dođe do remisije, kada se dijete oporavi, onda se taj rast i razvoj nadoknađuje, kazala je dr. Jelenić.

I trajanje puberteta vrlo je različito. Tako neke djevojčice ulaze u pubertet s 10 godina, a s 12 već izgledaju kao odrasle žene. Kod nekih će promjene trajati cijelu osnovnu te dio srednje škole. Ima djevojčica kod kojih će pubertet završiti za 2 do 3 godine, a kod nekih može trajati i do 8 godina.

– Treba shvatiti da su djeca pogođena tim promjenama, posebno oni kod kojih su razlike velike i zamjetne. U istom razredu sjedit će djeca koja su odjednom izrasla i vrlo su visoka, dok su neki još niski rastom. Netko već ima bradu, drugima još nije počela rasti… Djeca se u takvoj situaciji pitaju što to s njima nije u redu i zabrinuti su jer su drugačiji od svojih vršnjaka, rekla je ova liječnica pulskim roditeljima.

Utjecaj hormona

Na sve tjelesne promjene utječu hormoni. Oni donekle miruju do ulaska u pubertet, a regulira ih žlijezda hipofiza. Hipofiza daje početni impuls i utječe na sve ostale žlijezde u našem tijelu, posebno na štitnjaču i spolne žlijezde – kod djevojčica na jajnike, kod dječaka na testise.

Hormoni štitnjače reguliraju metabolizam cijelog našeg tijela, dok spolni hormoni utječu na to kako ćemo na kraju izgledati kao muškarac, odnosno kao žena. Utječu i na ponašanje, odnosno psihičke promjene. Tu je i hormon rasta, koji se naglo izlučuje, najviše tijekom noći i utječe na rast kostiju, mišića i svih ostalih organa.

Fizološke promjene

Upravo će se taj nagli rast uočiti kod tinejdžera. Prije ulaska u pubertet dijete u godini dana naraste 4 do 5 centimetara i u prosjeku dobije oko 2 kilograma. U pubertetu djeca godišnje izrastu i više od deset centimetara, posebno dječaci. Najprije rastu stopala, zatim ruke i noge, pa je to razlog česte pojave nezgrapnosti.

Hormoni utječu i na tipičan izgled tijela. Kod dječaka se šire ramena i povećava mišićna masa. Kod djevojčica nastaje ženski oblik tijela, a masno tkivo odlazi u bokove i bedra koja se šire. Zajedničko jednima i drugima je pojava dlačica, najprije u manjoj mjeri na spolovilu, a kasnije i drugdje na tijelu.

Pojačana aktivnost žlijezda znojnica i lojnica prisutna je kod oba spola. Otud onaj tipičan pubertetski miris. Javljaju se i prištići na licu ili na leđima i na prsima. Kod djevojčica rastu dojke, a dječaci mutiraju. Kod djevojčica uslijed djelovanja hormona na jajnike i maternicu dolazi do menstruacije, a kod dječaka se javlja polucija, nesvjesno izbacivanje sjemena tijekom noći.

Sve ove fizičke promjene prate i one psihičke, obično s naglim i burnim promjenama raspoloženja. Tada dolazi i do promjena u odnosima s roditeljima, koji sada postaju manje bitni od – prijatelja. Važno je da to roditelji shvate, da razumiju svoje  tinejdžere, ali i da odlučno postave granice. Više o tome pročitajte u tekstu:

Kako razumjeti tinejdžere: Stavite se u njihove cipele i shvatite njihovu nesigurnost