Uz zdravu prehranu dodatni vitamini i minerali nisu potrebni 

08.01.2015 / Piše Nikolina Car, mag. pharm, univ. spec. oec

Djetetu školske dobi potrebno je dati vitamine i minerale ukoliko izbjegava ili je alergično na skupinu namirnica, u razdobljima učestalosti infekcija, prehlada i gripa, ako je pothranjeno te kod dugotrajnih razdoblja bolesti

Općenito govoreći dodaci prehrani podrazumijevaju veliku skupinu molekula kao što su: vitamini, minerali, aminokiseline, biljne i ljekovite tvari, različiti metaboliti te ekstrakti tvari. Kao što samo ime govori te tvari nisu zamjena za hranu. Međutim, dodaci prehrani u tijelu ne mogu se apsorbirati bez hrane.

Kada dati vitaminsku nadopunu?

Kao roditelji vrlo često se pitamo kada je djetetu školske dobi potrebno ponuditi dodatke prehrani. Ovdje ću se ograničiti na one dodatke koji sadrže vitamine i minerale. Budući da su vitamini i minerali prisutni u svim hranjivim tvarima, ako se dijete zdravo i pravilno hrani ne postoji razlog za njihovim dodatnim unosom. Najčešća stanja kada je djetetu školske dobi potrebno dati vitamine i minerale jesu:

– ako dijete izbjegava ili je alergično na skupinu namirnica
– u razdobljima učestalosti infekcija, prehlada i gripa
– u slučaju pothranjenosti
– kod dugotrajnih razdoblja bolesti.

Preporučene dnevne doze vitamina i minerala

– za školsku djecu iznad 45 kilograma: jednaka doza kao i za odrasle
– školska djeca od 32 do 45 kilograma: dvije trećine doze za odrasle
– djeca ispod 32 kilograma i starija od šest godina: polovica doze za odrasle

Savjetujte se s ljekarnikom

Ukoliko uvidite da je vašem djetetu potrebna nadopuna vitamina i minerala, u ljekarnama ih možete nabaviti u obliku mnogobrojnih preparata različitih oblika, kao što su kapi, sirupi s okusima, tvrde tablete te tablete za žvakanje, gumeni bomboni, šumeće tablete, sprejevi (najčešće propolis) i lizalice.

U pravilu, svi su ovi oblici učinkoviti i kvalitetni te omogućuju da djetetu  ponudite onaj koji će najradije prihvatiti. Vrlo je bitno pritom se savjetovati sa stručnom osobom u ljekarni. S obzirom na velik broj proizvoda u ponudi, važno je odbrati preparat koji će sastavom biti najbolje prilagođen potrebama vašeg djeteta te što brže dovesti organizam u homeostazu.