Nakon komplikacija u trudnoći i pri porodu ne propuštajte Baby handling!

28.08.2023 / Piše Vesna Kapeloto

Postoji mogućnost da se kod djeteta koje je imalo riziko faktore, nastale u trudnoći i pri porodu, kasnije može razviti neka razvojna poteškoća pa je posebna preporuka s takvom djecom raditi Baby handling od samog rođenja, rekla je fizioterapeutkinja Klaudija Križman

Baby handling predstavlja pravilno postupanje s djetetom od rođenja u svim svakodnevnim situacijama. Kroz Baby handling učimo kako bebu pravilno podići i spustiti, kako je pravilno nositi i držati, previjati, hraniti, stavljati je u razvojno poticajne položaje. Kroz pravilne obrasce postupanja, tj. pravilna kretanja i pokrete, osiguravamo pravilan senzo-motorički razvoj i napredak svakog djeteta od samog rođenja.

Ipak, ono što prolazi ‘ispod radara’, što puno mama i tata ne znaju ili mame opterećene psiho-fizičkim posljedicama poroda, kao i prvim zahtjevnim danima i mjesecima s bebom – jednostavno zanemaruju – jest da Baby handling može pomoći prevladati poteškoće koje kod djeteta mogu nastati još u trudnoći ili prilikom poroda.

Roditi zdravo dijete, kako se to često zna reći, ne znači da dijete kroz određeno vrijeme ne može početi iskazivati određena stanja i poteškoće nastale upravo komplikacijama u trudnoći i pri porodu, a koje su utjecale na razvoj bebina mozga.

Je li to zaista tako te može li Baby handling, kojim se dijete potiče na kretanje i aktivnost, poteškoću zaista ublažiti pa i otkloniti, pitali smo fizioterapeutkinju i Bobath terapeutkinju Klaudiju Križman, koja ima veliko iskustvo u radu s najmanjim bebama.

Rizična stanja u trudnoći i pri porodu

– Da, zaista postoji mogućnost da se kod djeteta koje je imalo riziko faktore, nastale u trudnoći i pri porodu, kasnije može razviti neka razvojna poteškoća, i preporuka je raditi Baby handling od rođenja s takvom djecom, rekla je Klaudija Križman.

– Pritom se na rizična stanja i komplikacije misli ako je majka u trudnoći imala visoku temperaturu, kakve virusne infekcije, problem s količinom plodne vode, gestacijski dijabetes, visoki krvni tlak, kakve bolesti ili nepoželjna stanja, ili je trudnoća teže održavana. Pored toga, rizični faktor čini i prijevremeni ili pak prolongirani porod, respiratorni distres i respiratorne infekcije kod djeteta nakon poroda. Sve te komplikacije mogu loše utjecati na razvoj djetetova mozga, rekla Križman.

I sam carski rez ubraja se u rizične faktore, kao i rođenje na vakum ili pak rođenje u mekonijskoj plodnoj vodi – koja je onečišćena plodna voda u kojoj dijete ne dobiva potrebne hranjive sastojke, a može doći i do hipoksije, što ostavlja tragove na mozgu.

Velika preporuka je da majke s postporođajnom depresijom ne propuštaju provoditi Baby handling sa svojom tek rođenom bebicom jer će se na taj način majka nastojati aktivirati i povezati s djetetom. Sve će to onda blagotvorno djelovati na dijete i na majku.

Baby handlingom utječe se na razvitak neuronske mreže

– Djeca s faktorima rizika mogu imati određeno oštećenje mozga, ali to ne mora biti slučaj. To je skupina, došlo se do takvog zaključka, kod koje postoji veća mogućnost za javljanje poteškoća, rekla je.

– I bez obzira što tek rođena djeca iz trudnoće i poroda s komplikacijama obično nemaju vidljive poteškoće – što se potvrđuje dodatnim pretragama, ultrazvukom mozga, gleda se spontana motorika, pedijatri pregledavaju motorički status, i dijete izgleda u redu – i dalje je preporuka provoditi s djetetom Baby handling da se – ako je ostao neki trag na mozgu djeteta – utječe na razvitak i obnovu neuronske mreže, rekla je Križman. Pojasnila je da se neuro-rizici zbrajaju i što ih je više raste i mogućnost za iskazivanje razvojne poteškoće.

Problem je – što problema (još) nema

Pitamo fizioterapeutkinju Križman nije li u korištenju Baby handlinga s bebicom odmah po rođenju, najveći problem taj što probelma nema, odnosno se ne vidi ili se još nije pokazao. ‘Zašto da s djetetom radim nešto ako za tim nema potrebe’, vrlo često razmišljaju mame kad je riječ o Baby handlingu.

– Da, obično tražimo nekakav razlog ili indikaciju ili nekakvu preporuku pedijatra, međutim Baby handling ne može nikome naštetiti, nego samo koristiti, veli Križman.

Važno je znati da se kod nurorizične djece razvojne poteškoće mogu iskazati u razvoju govora, poteškoćama pažnje, hiperaktivnošću ili problemima u učenju i savladavanju gradiva u školi. Vrlo često se naknadno uviđa da su ta djeca rođena iz trudnoća ili poroda s određenim komplikacijama.

– Iz iskustva koje sam prošla u radu s neurorizičnom djecom znam da su se javljali roditelji koji su su opažali da su im djeca nespretna, da se govor ne razvija očekivanim tempom ili su djeca bila izrazito hiperaktivna, veli fizioterapeutkinja.

Napominje da s djetetom koje ne iskazuje poteškoće dovoljno je raditi Baby handling, čime se potiče cjelokupna senzomotorika, odnosno kontakt s djetetom, njegova aktivnost, kretanje, kontakt očima, govor.

– Kod djece s izraženim poteškoćama nastojimo inhibirarati tu patologiju kroz medicinsku gimnastiku, Baby handlingom i pozicioniranjem u pravilan položaj da potaknemo aktivnost djeteta, pojasnila je.

Djetetu pružamo šansu čim se rodi

Važno je da roditelji osvijeste da, postoji li ikakav neurorizik, Baby handling s djetetom valja raditi odmah od rođenja jer vrijeme koje prođe dok se poteškoća uoči ili postane vidljiva, nepovratno je izgubljeno pa ni rezultati oporavka nisu onakvi kakvi su mogli biti.

– Čim se dijete rodi pružamo mu šansu. Čim prije počnemo stimulirati mozak dat ćemo djetetu veću šansu i veću mogućnost da nešto za njega napravimo. Mnoga stanja bi se izbjegla ili ublažila da se na vrijeme krenulo s Baby handlingom. Posebno je to vidljivo kad dijete kasni u usvajanju motoričkih vještina pa nam roditelji dolaze sa šest ili deset mjeseci jer bebica se ne rotira ili se ne samoposjeda.

Baby handling kao da ima moć ‘iznivelirati’ razvojnu poteškoću, rekli ste jednom.

– Da, kad roditelj dođe s djetetom veoma je zabrinut i često u panici pita Zašto moje dijete ne radi to i to…, no čim dijete stavimo u pravilni položaj, čim mu samo par puta pokažemo pravilan pokret odmah dobivamo potpuno drugačiju sliku. Dijete u vrlo kratkom roku može dostići svoje vršnjake pa čak i prestići ih, jer se tih prvih mjeseci neuronska mreža izuzetno brzo razvija, zaključila je Klaudija Križman.