Mali vrtlari: Brigom oko biljaka poticati samostalnost i odgovornost

29.07.2015 / Mamatataja

Nije potrebno ni dvorište, a ponajmanje vrt. Djeca mogu uzgajati i brinuti o biljkama i na terasi ili balkonu, pa čak i na prozorskoj dasci u stanu

Kako zaokupiti pažnju predškolske djece pa i onih starijih i pritom razvijati i poticati niz pozitivnih osobina, posebno u ovim dugim ljetnim danima kad djeca vrlo često ne znaju na koji način ispuniti dan, pitanje je koje zaokuplja mnoge roditelje.

Sadnja biljaka te briga oko njihovog rasta i uzgoja svakako je jedna od vrlo korisnih zanimacija i aktivnosti za kvalitetno provođenje vremena.

Upravo kao što je prije nekoliko godina među djecom (i roditeljima!) bila vrlo popularna videoigra FarmVille, u kojoj je trebalo brinuti o biljkama u virtualnom vrtu, prije svega redovito ih zalijevati da bi uspijevale i vrt lijepo izgledao! Pa zašto takvu igru ne postaviti u stvarni svijet sa stvarnim likovima i stvarnim biljkama?!

Nije potrebno ni dvorište, a ponajmanje vrt. Djeca mogu uzgajati i brinuti o biljkama i na terasi ili balkonu, pa čak i na prozorskoj dasci u stanu, u običnoj teglici za cvijeće, na primjer.

DSC_5509

Ukoliko nemate slobodnu teglu za cvijeće, za sadnju biljaka ili sijanje sjemena dobro će poslužiti i plastična boca za vodu koju možete prepoloviti škarama ili nožem. Zajedno s djetetom napunite je zemljom te u nju stavite sjeme nekog povrća ili cvijeća, najbolje po djetetovom odabiru.

Vaš mališan će imati obavezu svakodnevno zalijevati i brinuti se oko biljke. Dobro je unaprijed odabrati posudu kojom će to raditi, a potrebno mu je pokazati na koji će način i s kojom količinom vode zalijevati. Ukoliko biljke posadite u plastične boce svakako bi trebalo osigurati drenažu i na plastici napraviti rupice, jer će inače biljke brzo uvenuti. Djeca, naime, obično zalijevaju s previše vode pa bi trebalo osigurati istjecanje viška tekućine.

 

DSC_5515

Najbolje bi bilo djetetu dozvoliti da samo uzme vode i zalijeva. Ništa zato ako pritom malo prolije i na pod. Osim što će ponešto naučiti o biljkama, kako izgleda i kako raste pojedino povrće, djeca će na taj način stjecati i razvijati odgovornost, samostalnost, samopoštovanje pa i motoriku. I najmanje dijete od tri ili četiri godine osjetit će se važnim jer ste mu povjerili tako veliki zadatak, i pritom imali povjerenja u njega. U isto vrijeme njemu će to biti silno zanimljiva igra, još i igra s vodom! Prava uživancija!

DSC_5050

DSC_5511

 

DSC_5042

 

Foto: Vera Kapeloto