Bezalkoholna gazirana pića izazivaju agresiju i poremećaj pažnje

10.12.2014 / Mamatataja

Djeca koja su pila četiri ili više bezalkoholnih pića dnevno bila su dva puta više sklona uništavati stvari i imovinu te ulaziti u tuče, a patila su i od potištenosti, pokazuje američka studija

Osim štetnosti po zdravlje zbog visokog udjela šećera, najnovija istraživanja pokazuju da bezalkoholna gazirana pića (tzv. soft drikns) utječu i na promjenu ponašanje kod djece. Konzumacija takvih pića dosad se povezivala s agresijom, depresijom i suicidalnim mislima kod adolescenata, a utjecaj na organizam mlađe djece nije bio procjenjivan.

Studija koju je objavio američki časopis The Journal of Pediatrics pokazuje da se poremećaji u ponašanju, poput agresije, problema s pažnjom te povlačenja u sebe kod mlađe djece također mogu povezati s konzumacijom bezalkoholnih gaziranih pića, i to posebno u Americi vrlo popularne sode.

Istraživanje koje su proveli istraživači s nekoliko američkih sveučilišta na čelu s dr. Shakirom Suglia i u kojem je sudjelovalo oko tri tisuće petogodišnjaka, pokazalo je da čak 43 posto američke djece konzumira najmanje jedno bezalkoholno piće dnevno, a njih četiri posto četiri ili više pića.

Iako se problemi u ponašanju kod ove populacije dovode u vezu i s određenim socio-psihološkim uzrocima, porast agresije svakako je povezan s konzumacijom tzv. mekih pića, tvrde istraživači. Djeca koja su pila četiri ili više bezalkoholnih pića dnevno bila dva puta više sklona uništavati tuđe stvari i imovinu te ulaziti u tuče i fizičke napade. Poremećaji pažnje te potištenost također su bili češći kod te djece nego kod onih koji slatka pića nisu konzumirali. Dr. Suglia je naglasila da se sa sigurnošću može reći da agresivno ponašanje u djece raste sa svakom konzumacijom gaziranih bezalkoholnih pića u jednom danu.

Iako ova studija ne može utvrditi točnu prirodu povezanosti bezalkoholnih pića i problema u ponašanju kod mlađe djece, ograničavanje ili još bolje potpuno izbacivanje mekih pića probleme u ponašanju može svakako umanjiti, zaključuje The Journal of Pediatrics.