Bočicama s lijekom potrebna dodatna zaštita, no oprez roditelja je presudan

12.11.2014 / Mamatataja

Dodavanje restriktora na bočice doprinijelo bi dodatnoj zaštiti. No, roditelji bi se trebali što manje oslanjati na zaštitne mehanizme, oni u prvom redu moraju brinuti da dobro zatvore bočice s lijekom te da ih čuvaju izvan dosega i vidokruga djece

Trovanja lijekovima kod djece koja, izmaknuvši nadzoru roditelja ili staratelja, posegnu za otvorenim ili nepravilno zatvorenim bočicama mogu završiti fatalnim posljedicama. Prema pisanju poznatog časopisa The Journal of Pediatrics, premda su sigurnosni zatvarači na bočicama doprinijeli prevenciji potencijalnog trovanja na tisuće djece, svake se godine u Americi bilježi sve više nesretnih slučajeva u kojima djeca iskoriste trenutak roditeljske nesmotrenosti i iz bočice ispiju veliku količinu lijeka. Upravo zato provedena je studija kojom se željelo utvrditi može li se dodavanjem restriktora tekućine na bočice spriječiti nekontrolirano ispijanje lijeka. Naime, danas se na tržištu nalaze bočice koje uopće nemaju sigurnosni zatvarač te one koje ga imaju, ali često nije pravilno zatvoren.

– Standardne sigurnosne bočice dizajnirane su tako da spriječe otvaranje ili odgode otvaranje bočice, dajući roditeljima razumno vrijeme za intervenciju, no one služe kao sigurnosna zaštita samo pod uvjetom da je zatvarač pravilno zatvoren nakon svake upotrebe, ističe dr. Daniel S. Budnitz, jedan od sudionika istraživanja čije je rezultate prenio The Journal of Pediatrics.

Da bi ukazali na potrebu za dodatnom zaštitom bočica s lijekom, istraživači su proučavali utječu li restriktori toka tekućine, odnosno adapteri koji se dodaju na vrat bočice da bi limitirali istjecanje lijeka, na sposobnost djece da ispiju određenu količinu lijeka. Tako je 110 djece između tri i četiri godine sudjelovalo u dva različita testa. U prvom je djeci dana otvorena bočica s restriktorom, a u drugome testu djeca su dobila običnu bočicu bez poklopca ili s nepravilno zatvorenim sigurnosnim poklopcem, tj. zatvaračem. Djeca su imala na raspolaganju deset minuta da ispiju tekućinu  iz bočice.

Unutar dva minuta 96 posto bočica bez zatvarača i 82 posto bočica s nepravilno zatvorenim sigurnosnim poklopcem bilo je ispražnjeno. S druge strane, ni jedna otvorena bočica s restriktorom nije bila ispražnjena unutar šest minuta. Samo je šest posto djece bilo sposobno isprazniti bočicu s restriktorom unutar deset minuta.

Dosad su američki proizvođači lijekova restriktore svojevoljno stavljali na poznati lijek paracetamol, a autori studije sugeriraju da bi ih bilo korisno staviti na sve bočice s lijekovima za djecu, posebno kad je riječ o lijekovima vrlo štetnim i u malim dozama.

– Restrikori su osmišljeni kao druga sigurnosna barijera te bi njihovo dodavanje na bočice doprinijelo dodatnoj zaštiti, pored dosadašnjih sigurnosnih zatvarača. No, roditelji bi trebali što manje se oslanjati na zaštitne mehanizme. Oni moraju u prvom redu brinuti da dobro zatvore bočice te da ih čuvaju izvan dosega i vidokruga djece, zaključila je Maribeth C. Lovegrove, jedna od autorica studije.