Djeca koja piju alternativna mlijeka mogu imati manjak vitamina D

24.12.2014 / Mamatataja

Autori istraživanja Jonathon Maguire i Li Ka Shing ističu da su djeca koja nisu pila kravlje mlijeko imala dvaput češće nižu razinu vitamina D nego ona koja su pila kravlje mlijeko

Djeca koja ne piju kravlje mlijeko, već tzv. alternativna mlijeka, poput rižinog, sojinog, bademovog pa čak i kozjeg, imaju nižu razinu vitamina D u krvnoj plazmi, u usporedbi s djecom koja piju isključivo kravlje mlijeko, rezultati su studije objavljene u stručnom časopisu Canadian Medical Association Journal. Istraživanje je provedeno na uzorku od 2.831 zdravog djeteta u Torontu, među kojima je 85 posto djece pilo isključivo kravlje mlijeko, a 12 posto njih mlijeka koja nisu kravlja.

Nisu sva alternativna mlijeka obogaćena vitaminom D

U priopćenju za medije navodi se da tzv. alaternativni mliječni napitci postaju sve popularniji zbog uočenih zdravstvenih prednosti, ali i alergija koje izaziva kravlje mlijeko, tj. zbog intolorancije na laktozu. Ipak, problem je u tome što nisu sva alternativna mlijeka obogaćena vitaminom D, vrlo važnim hranjivim sastojkom kravljeg mlijeka.

Autori istraživanja dr. Jonathon Maguire i Li Ka Shing ističu da su djeca koja nisu pila kravlje mlijeko imala dvaput češće nižu razinu vitamina D nego djeca koja su pila isključivo kravlje mlijeko. Njihova razina 25-hidroksivitamina D bila je ispod 50 nmol/L. Među djecom koja su pila obje vrste mlijeka svaka šalica mlijeka koje nije kravlje značila je i manje razinu vitamina D, napominju autori.

Smatra se da je normalna razina vitamina D kod djece od 50 do 150 nmol/L ili više. Niže razine mogu dovesti do pojave slabih kostiju ili rahitisa, u najgorem slučaju.

Pratiti nutritivne vrijednosti na deklaracijama

– Rezultati našeg istraživanja mogu pomoći roditeljima koji zbog različitih razloga svojoj djeci ne daju kravlje mlijeko. Pojačanom edukacijom trebalo bi se ukazati na potrebu praćenja nutritivnih vrijednosti na deklaracijama tako da roditelji biraju alternativne mliječne napitke obogaćene vitaminom D, vele autori.

Pazite i na kalcij!

U članku se također upozorava da, osim kozjeg mlijeka, ostali napitci koji nisu obogaćeni vitaminom D vjerojatno ne sadrže ni kalcij pa djeca mogu imati i nedostatak ovog minerala.

 

http://www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.140555