Enteroviroze i trovanje hranom – razlog ljetnog javljanja liječniku

01.08.2022 / V. Kapeloto

Higijena i izbjegavanje kontakta s drugim bolesnicima najbolji je način izbjegavanja ljetnih viroza, veli pedijatrica dr. Sonja Vidulin.

Enteroviroze ili tzv. ljetne viroze, kao i trovanje hranom, uobičajeno ljeti pune pedijatrijske ordinacije malim pacijentima. Prate ih povraćanja, proljevi, upala grla, visoka temperatura i dehidracija pa oboljeli nerijetko završe i na infuziji.

Što treba znati o ovim bolestima, kako ih prepoznati, što učiniti te kako ih prevenirati, upitali smo pulsku pedijatricu dr. Sonju Vidulin.

– Enterovirusi se šire kapljičnim putem pa je i mogućnost zaraze velika. Glavni izvori infekcije su izlučevine bolesnika, a prenose se slinom, ali i rukama koje nisu dovoljno čiste, rekla je liječnica.

Higijena i izbjegavanje kontakta s drugim bolesnicima najbolji je način izbjegavanja ljetnih viroza.

– Vrlo je važno nakon presvlačenja djeteta i korištenja vlažnih maramica ruke dobro oprati vodom i sapunom, posebno ako dijete ima proljev. Sapun i voda tada su najsigurniji način higijene. Nadalje, hranu ne bi trebalo isprobavati istom žličicom kojom hranimo dijete, a dudu varalicu valja uvijek oprati pod vodom.

– Enterovirusne bolesti, tj. ljetne viroze obično spontano prođu. Najvažnije je djecu nuditi tekućinom zbog mogućnosti dehidracije uzrokovane proljevom i povraćanjem. Ako pak dijete ima vrlo visoku temperaturu, učestalo povraća i malaksalo je potrebno je potražiti liječničku pomoć, upozorila je  dr. Vidulin.

Oprezno s hranom

Poput ljetnih viroza i trovanje hranom najčešće prati proljev, povraćanje i visoka temperatura, pa često zanemarimo da je zapravo riječ o trovanju kakvom pokvarenom ili nedovoljno obrađenom namirnicom, veli nadalje liječnica.

Zbog mogućnosti dehidracije uzrokovane proljevom i povraćanjem najvažnije je uzimati dodatnu tekućinu. Jednako kao i kod ljetnih viroza, ako dijete ima visoku temperaturu, povraća i malaksalo je potrebno je javiti se liječniku, rekla je pedijatrica.

Izvori trovanja mogu biti pohana i pržena hrana jer, suprotno vjerovanju, takva hrana obično nije do kraja termički obrađena pa zbog visokih temperatura može predstavljati izvor zaraze. Jaja i meso nakon termičke obrade i dalje mogu biti prijenosnici salmonele. Posebna opasnost prijeti od sladoleda, zbog čega se djeci preporučuje kupovati industrijski sladoled.

Kreme i kremasti kolači, mliječni proizvodi koji se drže na sobnim temperaturama također predstavljaju mogući izvor zaraze. Higijena i pranje ruku, ali i svoga posuđa, noževa koje koristimo, vrlo je važna u preveniranju trovanja hranom.