Enteroviroze ili ljetne viroze – kako ih izbjeći?

11.08.2016 / Vesna Kapeloto

Provoditi higijenske mjere, voditi računa o namirnicama i njihovoj kvarljivosti, ne biti u kontaktu s drugim bolesnicima, dobar je put da ljetne viroze i trovanja hranom svedemo na minimum.

Ljetne viroze najčešće uzrokuju virusi iz skupine enterovirusa i vrlo su česte među malom djecom ljeti, toliko česte da su po tome dobile i naziv. Manifestiraju se proljevom i povraćanjem, visokom temperaturom, upalama grla, malaksalošću.

Afte, pa bolest usta, šaka i stopala s mjehurićima nalik vodenim kozicama, tipičnima za ljeto, također uzrokuju virusi iz grupe enterovirusa.

Visoke temperature pogoduju širenju virusa

– Upravo zbog visokih temperatura enterovirusi se ljeti lakše šire i prenose, posebno stoga što se ljudi više druže, rekla je dr. Sonja Vidulin, pulska pedijatrica s dugogodišnjim iskustvom i golemim povjerenjem koje ima kod roditelja i struke.

Naime, enterovirusi se šire kapljičnim putem pa iako nismo u zatvorenom prostoru, kao u zimskim mjesecima, dijete virozu ljeti može dobiti i na plaži, od drugog zaraženog djeteta.

Nedovoljna higijena uzrok viroze

U osnovi glavni izvori ove infekcije su izlučevine bolesnika pa se ljetne viroze prenose slinom, ali i rukama koje nisu dovoljno čiste.

Vrlo je važno nakon presvlačenja djeteta i korištenja vlažnih maramica ruke dobro oprati vodom i sapunom, posebno ako dijete ima proljev. Iako se vlažne maramice sve češće koriste za higijenu djeteta, dr. Vidulin napominje da sapun i voda još uvijek predstavljaju najsigurniji način higijene.

Također, vrlo je važno ne kušati hranu istom žličicom kojom hranimo dijete, a dudu varalicu oprati pod vodom.

Preventiva

Držati se i provoditi higijenske mjere i ne biti u kontaktu s drugim bolesnicima dobar je put da mogućnost ljetnih viroza svedemo na minimum.

Enterovirusne bolesti obično spontano prođu. Važno je pritom male bolesnike nuditi tekućinom zbog mogućnosti dehidracije uzrokovane proljevom i povraćanjem. Ukoliko je riječ o vrlo visokoj temperaturi, učestalom povraćanju i malaksalosti potrebno je potražiti liječničku pomoć.