Pitaj stručnjaka: Djevojčica vrlo uznemirena nakon vađenja krvi

30.10.2017 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 / 4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Poštovani, imam curicu koja je nedavno napunila 16 mjeseci. Inače je vesela i razigrana cura te dosta samostalna. Budući da i ja i otac joj radimo, nju čuva svekrva i nikad nije bilo problema s ostajanjem. Inače sam bila dosta potištena jer nije tipična beba koja se voli maziti i nije jako privržena mami, više se obraduje tati, možda zato što sam ja s njom bila duže kad sam odrađivala porodiljni, a tata je radio. Prema njoj se odnosimo isto i suprug i ja, nije da joj on više popušta ili da ju više mazi. Prije tjedan dana je imala virozu s visokim temperaturama, što je potrajalo tjedan dana, a ja sam uzela slobodno da bih bila sa njom. Doktorica joj je tada vadila nalaze, krv, urin, briseve grla, gdje se ona jako uznemirila i plakala kao nikad dosad. Baš ju je to jako potreslo. Doktorica me tješila da je to sve normalno, bebe plaču.
Međutim, od tada je prošlo već 10-ak dana, ona se budi svako malo plačući i vrlo je uznemirena. Dosad se budila veselo, rijetko je plakala, ali sad plače da je moramo smirivati. Čak se zna ustati iz kreveta i otići do boravka. Imam dojam da to radi kroz san i da se još nije razbudila, a sve kroz plač. To me jako zabrinjava.

 

Poštovana, ponašanje Vaše djevojčice u skladu je s očekivanjima za njenu dob. Naime, vrlo često djeca između otprilike 15 i 22 mjeseca života počinju pokazivati znakove anksioznosti koje ranije nisu pokazivali. Ovo je povezano s procesom emocionalnog sazrijevanja i često predstavlja problem za majke koje su taman odahnule i činilo im se da im je dijete samostalnije nego ranije. No, kao da djeca u tom periodu imaju potrebu malo se “vratiti unatrag” u razvoju da bi učvrstili svoju sigurnost u ljubav roditelja. Ne brinite, proći će! Držite se, vidjet ćete da će se trud isplatiti.

 

Pošaljite i Vi pitanje. Rado ćemo Vam pomoći. Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja. Pitanje možete napisati i poslati ovdje.