Pitaj stručnjaka: Pokazuje li moje dijete znakove autizma?

30.10.2016 / dgovara Vedrana LOVREČIĆ PAVLOVIĆ, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 / 4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Poštovani, zanima me Vaše mišljenje. Imam dijete od 26 mjeseci i našla sam dosta podudarnosti s ponašanjem autističnog djeteta. Jos ne priča, izgovara samo par riječi (da, ne, mama, tata te pita ‘di je’ kad ga nešto zanima). Primijetila sam lepršanje rukama, pogotovo kad je jako sretan, lupanje rukama, pravi se gluh kad ga se zove ili postavlja pitanje, reagira samo kad kažemo nešto što ga zanima. Ponekad se zagleda u prazno, voli vrtjeti kotače na autićima, i svaka igra kratko traje… Obožava gledati crtiće, igra se s drugom djecom, ali najviše voli gledati druge kako se igraju, a ne i sudjelovati. Nisam ga prepoznala u tome što ne gleda u oči. Jako je veselo i sretno dijete. Puno se smije, voli se maziti.
Bili smo na sistematskom pregledu prije par dana i naša doktorica kaže da pričekamo još par mjeseci, kada ga želi opet vidjeti.
Ne mogu toliko čekati jer postajemo sve zabrinutiji. Molim Vas, recite mi što Vi mislite. Bi li bilo dobro da potražimo drugo mišljenje? Unaprijed se zahvaljujem.

 

Draga mama, vjerujem da ste jako zabrinuti i to je potpuno razumljivo.
No, bez da se dijete upozna i doživi, teško je govoriti o tome koliko je uputno ići u daljnju obradu. Ipak, mišljenja sam da ćete u svakom slučaju manje pogriješiti budete li potražili pomoć čim prije, nego budete li čekali. Puhati na hladno nije tako strašno, a u ranoj dobi djeteta je vrijeme u kojemu se može nešto učiniti vrlo dragocjeno. Sretno!

 

Pošaljite i Vi pitanje. Rado ćemo Vam pomoći. Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja. Pitanje možete napisati i poslati ovdje.