Pitaj stručnjaka: Skinuli smo pelenu prije tri mjeseca, no našoj djevojčici još pobjegne…

30.10.2016 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 / 4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Naša curica ima 25 mjeseci i prije 3 mjeseca skinuli smo pelenu, i po danu i po noći. Međutim, još uvijek joj se preko dana često događa da kasno kaže da joj se piški, odnosno već joj malo “pobjegne” prije nego što nam to kaže. Po noći je budimo jednom i nema problema. Molim Vaš savjet.
Hvala.

Dragi roditelji, Vaša je djevojčica tek napunila dvije godine, a to je vrijeme u kojemu prosječno dijete postaje postupno tjelesno spremno za skidanje pelena i stjecanje kulturno-higijenskih navika. Naime, živčana vlakna koja provode impulse s periferije našeg tijela u mozak tada bivaju mijelinizirana, tj.obložena mijelinom, tvari koja provođenje impulsa značajno ubrzava.
Dakle, ovo što ste opisali potpuno je normalno ponašanje za dijete te dobi i nema razloga za brigu. Pustite da stvari idu svojim tijekom i opustite se. Lijep pozdrav.

Pošaljite i Vi pitanje. Rado ćemo Vam pomoći. Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja. Pitanje možete napisati i poslati ovdje.