Stručnjaci preporučuju bicikl bez pedala

15.01.2016 / Mamatataja

Vozeći se na biciklu bez pedala dijete razvija ravnotežu i uči prebaciti ravnotežu tijela s jedne noge na drugu, a to je preduvijet razvoja za kvalitetan hod, rekla je neurorazvojna fizioterapeutkinja Ljiljana Buršić, pozvavši pritom roditelje da ne sputavaju djecu u motoričkom razvoju

Bicikl bez pedala, vrlo popularan kod djece i roditelja, dobiva vrlo pozitivne ocjene i od stručnjaka. Neurorazvojna fizioterapeutkinja Ljiljana Buršić objasnila je da takav bicikl vrlo dobro utječe na motorički razvoj djeteta te je puno bolji izbor od klasičnog bicikla s pedalama.

Razvijanje ravnoteže

– Bilo bi dobro djetetu nabaviti bicikl bez pedala jer vozeći se na njemu ono razvija ravnotežu. Uči prebaciti ravnotežu tijela s jedne noge na drugu, a to je preduvjet razvoja za kvalitetan hod. Prilikom hodanja, naime, moramo imati jako dobru ravnotežu da bismo se mogli održati u uspravnom položaju, odnosno da bismo mogli prebaciti težinu tijela s jedne noge na drugu. A to potiče upravo bicikl bez pedala, veli ona.

Ističe da ga djeca mogu početi koristiti vrlo rano, s oko 18 mjeseci, odnosno kad je dijete dovoljno spretno u hodu. Kad se djeca dobro izvježbaju i postanu vješta u kretanju na biciklu bez pedala spremna su za klasični bicikl na pedale, i to negdje s dvije i pol, tri godine.

Klasičan bicikl tek nakon bicikla bez pedala

– Klasični bicikl na pedale ispočetka je manje kvalitetno rješenje, posebno ako roditelji sile dijete da nauči okretati pedale, a ono za to nije spremno. Roditelji čak znaju vezati djeci noge za pedale da bi što prije naučili voziti bicikl. Neka to nikakao ne čine. Ubrzavanje razvoja nikada nije dobro, ističe ona.

Govoreći o tome koje je “dječje prijevozno sredstvo” uputno koristiti u određenoj dobi djeteta, preporučila je započeti s kamiončićima guralicama. Ističe da je u početku to bolji izbor od tricikla.

– Dijete najprije sjedi na kamiončiću guralici, potom se diže na noge, počinje sigurno hodati te vježba ravnotežu na biciklu bez pedala. Nakon toga sjeda na klasičan bicikl. Ravnoteža mu je tada već toliko dobra da mu pomoćni kotači nisu ni potrebni. U to vrijeme dijete je spremno i za romobil te ubrzo i za role te skejtbord, rekla je Ljiljana Buršić.

Provoditi puno vremena vani

Naglasila je pritom da je vrlo važno da djeca provode što više vremena na svježem zraku.

– Roditelji, potičite svoju djecu da budu što aktivnija, da se što više kreću. Dozvolite im da hodaju po prirodno neravnim površinama, po travi, pijesku, kamenčićima. Neka se penju po zidićima i neka što više vremena provode u prirodi jer prirodno okruženje potiče razvoj motoričkih i spoznajnih vještina, poručila je neurorazvojna terapeutkinja.