Kako djetetu pomoći da prevlada strah od doktora?

08.05.2018 / Piše Paola Albertini

Psihologinja Radojka Sućeska Ligutić savjetuje da roditelji budu iskreni prema djetetu i pripreme ga na ‘neugodnost’ koja ga očekuje

Kako da djetetu pomognemo da prevlada strah od doktora, upitali smo zagrebačku psihologinju i psihoterapeutkinju Radojku Sućeska Ligutić.

– Najbolje bi bilo da dijete uopće ne razvije strah od liječnika, no to je teško izbjeći, posebno kod djece koja su rano bila suočena s čestim injekcijama ili odvajanjem od roditelja zbog operacija ili bolesti, veli autorica poznate uspješnice Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu.

Uostalom iskustvo nam govori da su mnoga djeca počela pokazivati strah nakon što su iskusila cijepljenje ili vađenje krvi. Nakon toga svaki posjet liječniku zna biti prava mora.

Budite iskreni i razgovarajte kao s odraslim!

Zato ova psihologinja savjetuje da roditelji budu iskreni prema djetetu i pripreme ga na ‘neugodnost’ koja ga očekuje. Najgore je da djetetu govorite da ga ništa neće boljeti, a unaprijed znate da to nije tako. Dijete vam drugi put neće vjerovati.

– Nije dobro dijete uvjeravati da nema razloga za strah. Bolje biti iskren i reći: Injekcija je malo neugodna, ali traje jako kratko. Objasnite mu svrhu: ‘Ta mala neugodnost pomaže da se izbjegne bolest koja traje dugo i može biti puno neugodnija’.

– Razgovarajte s djetetom kao s odraslim i recite mu: ‘U životu ne može teći samo med i mlijeko. Treba malo pretrpjeti da bi se nešto dobilo’.

Ukoliko dijete vodite na cijepljenje zainteresirajte ga informacijama: ‘Dok jedan pametan liječnik nije izumio cjepivo, umirali su ili bolovali stanovnici cijelih gradova. U cjepivu se nalazi umorna bakterija koja služi tvojim vojnicima za vježbu. Tako kad dođe prava bolest, leukociti – tvoji vojnici, ju prepoznaju i znaju se obraniti’.

Motivirajte ga i – pohvalite za hrabrost!

Zaintrigirajte ga, motivirajte ga da gradi karakter i da bude ponosan na sebe: ‘To ti se zove hrabrost – osjećaš bol, ali zato što znaš da je korisno i da će sve biti dobro, stisneš zube i pretrpiš. Ako ti ne uspije od prve, nema veze jer i hrabrost se vježba’.

Na koncu ne propustite vaše klince i klinceze nagraditi makar pohvalom ili ‘diplomom za hrabrost’ (ako nema tiskane diplome, može i koja lijepa riječ s potpisom i pečatom doktorice ili medicinske sestre!), ali ne zato što su bili dobri – nisu plakali ili nisu radili nered i slušali su vas – već zato što su koliko-toliko uspjeli prevladali svoj strah od doktora.