Kako izbjeći ljetno trovanje hranom?

09.08.2018 / Piše V. K.

Koliko god nam se pohana i pržena hrana činila dovoljno termički obrađena, ona to najčešće nije, rekla je pedijatrica dr. Sonja Vidulin

Ljeti češće dolazi do trovanja hranom, i to upravo zbog vrlo velike kvarljivosti namirnica na visokim temperaturama, ali i zbog nepridržavanja higijenskih mjera.

Pedijatrica dr. Sonja Vidulin savjetuje ljeti izbjegavati pohanu i prženu hranu, iako se upravo takva vrlo često konzumira.

– Koliko god nam se takva hrana činila dovoljno termički obrađena, ona to najčešće nije i upravo zbog visokih temperatura može predstavljati izvor zaraze. Na primjer, pohane namirnice koje se donose na plažu i nude djeci, veli.

Oprez! Jaja, meso, kolači, mliječni proizvodi, sladoled…

Jaja i meso, upozorava nadalje, nakon termičke obrade i dalje mogu biti prijenosnici salmonele.

– Kreme i kremasti kolači, mliječni proizvodi koji se drže na sobnim temperaturama također predstavljaju izvor zaraze, upravo zato jer su podložni brzom i lakom kvarenju, veli dr. Vidulin.

Posebno je važno obratiti pažnju na sladoled koji se kupuje djeci u šetnji gradom i u turističkim resortima. Preporuka je kupiti industrijski sladoled.

Na koncu, izvor zaraze može biti i svježa riba ukoliko nije dovoljno brzo očišćena i pohranjena u hladnjak (posebno srdela!).

Prati ruke i – noževe!

I prilikom same pripreme hrane valja biti oprezan i pridržavati se higijenskih mjera. Važno je prati ruke, ali i noževe koje koristimo i koji uvijek trebaju biti čisti i oprani detrđentom. Valja obratiti pažnju da istim neopranim nožem nehotice ne režemo sirovo meso, pa onda, primjerice, povrće.

Kod ozbiljnijih simptoma po liječničku pomoć

Poput obične viroze i trovanje hranom najčešće prati proljev, povraćanje i visoka temperatura, pa često zanemarimo da je zapravo riječ o trovanju kakvom pokvarenom ili nedovoljo obrađenom namirnicom.

– Zbog mogućnosti dehidracije uzrokovane proljevom i povraćanjem najvažnije je uzimati tekućinu. Ukoliko je riječ o vrlo visokim temperaturama, učestalom povraćanju i malaksalosti potrebno je potražiti liječničku pomoć, savjetovala je pedijatrica.

Saznajte više: Prehrana kod povraćanja i proljeva