Kako odabrati dječje cipele i sandale?

26.06.2017 / Vesna Kapeloto

Sandalice svakako trebaju imati zatvorene prstiće, posebno ako je dijete tek počelo hodati, veli Ljiljana Buršić, neurorazvojna fizioterapeutkinja

Kakve dječje cipele kupiti i kako znati koje su odgovarajuće, osobito za dijete koje je tek počelo raditi prve samostalne korake? Pitanje je to koje muči mnoge roditelje, a još teže postaje u ljetnim mjesecima kada treba odabrati odgovarajuću laganu obuću.

Ljiljana Buršić, neurorazvojna fizioterapeutkinja, ističe da je vrlo važno da dječje cipele zadovoljavaju određene osnovne uvjete. Pritom, najbolje je kupovati ih u specijaliziranim trgovinama dječje obuće, no često i tamo valja pomno birati.

Čvrsta peta, mekan potplat

– Cipelica, posebno ona za prve korake, mora biti čvrsta i povišena na stražnjem dijelu koji drži skočni zglob. S druge strane, potplat mora biti mekan i savitljiv. Nikako ne valja birati cipelice s krutim i debelim potplatom te mekanim dijelom na peti, tj. stražnjem dijelu, rekla je.

Napominje da sandalice svakako trebaju imati zatvorene prstiće, posebno ako je dijete tek počelo hodati.

– Ono tada često pada, pa malo hoda, malo puzi, i na taj način, otvorene prstiće može izgrepsti i povrijediti. Naravno da će sandalice imati niz malih otvora koji će dozvoliti da noga diše i ne znoji se pretjerano, veli ova pulska fizioterapeutkinja, koja je svakodnevno u kontaktu s najmanjom djecom i njihovim roditeljima, u pulskom Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda.

Odoljevati modnim trendovima

Mekane kroksice i japanke, odnosno cipelice s debelim, tvrdim potplatima svakako treba izbjegavati.

– Takva obuća nije preporučljiva za djecu, iako je diktiraju modni trendovi, i prepune su je trgovine, upozorava Ljiljana Buršić.

Za dobrobit djeteta i njegov pravilan razvoj, savjetuje, ispravnije je novac potrošiti na dobru cipelu, nego li na igračku.

I naravno – cipele se ne posuđuju i ne nose od drugog djeteta, koliko to bila raširena praksa koja se ponekad teško mijenja. 🙂

Više na temu dječjih cipela možete pročitati u razgovoru sa somatopedom dr. sc. Stanislavom Peharcem: Dječje cipelice trebaju biti čvrste, ne široke i nikako od drugog djeteta