Opekline od sunca, sunčanica, toplinski udar – znate li ih razlikovati?

07.08.2015 / Mamatataja

Zbog nepažnje ili posve nehotice često se ljeti znaju dogoditi nezgode kao što su opekline od sunca, sunčanica pa i toplotni udar. Što je što, u čemu se ova stanja razlikuju, kako ih prepoznati i na koji način reagirati te pomoći djetetu, pojasnila je pedijatrica dr. Sonja Vidulin

Iako su više-manje svi roditelji upoznati s opasnostima koje donose visoke temperature i izlaganje izravnom suncu u doba dana kad se to ne preporučuje, znaju se dogoditi, zbog nepažnje ili posve nehotice, ljetne nezgode, odnosno stanja kao što su opekline od sunca, sunčanica pa i toplinski udar. Što je što, u čemu se ova stanja razlikuju, kako ih prepoznati i na koji način reagirati i pomoći djetetu, pojasnila je pedijatrica dr. Sonja Vidulin.

Opekline od sunca

Uslijed nedovoljne zaštite od sunca doći će do opeklina. Djetetu ćete pomoći ako ga okupate u mlakoj vodi i na opekline stavljate hladni oblog. Osjećaj pečenja i boli, a ponekad i povišenu temperaturu, valja ublažiti paracetamolom (Lupocet, Plicet, Panadol). Mogu se koristiti i posebni gelovi koji hlade kožu, a moguće ih je nabaviti u ljekarnama. Potrebno je davati dovoljno tekućine.

– Vrlo je važno, upozorava dr. Vidulin, ne mazati opeklinu, a ponajmanje na nju nanositi raznorazna sredstva, poput jogurta, bjelanjka, što je inače dosta česta pojava.

– Na opeklinu se ne stavlja baš ništa osim hladnog obloga, i to na način da pamučnu pelenu, na primjer, namočimo u običnoj vodi i držimo je na opeklini dok se ne ugrije, i tada postupak ponovimo više puta. Djetetu kad je opečeno suncem prvu pomoć pružamo isključivo hlađenjem opečenog dijela tijela, naglasila je i detaljno pojasnila dr. Vidulin.

Nakon što okupamo dijete, rekla je nadalje, na kožu se preporučuje nanijeti kakvu hidratantnu dječju kremu ili pak termalnu vodicu, no to spada u normalnu njegu nakon sunčanja da bi se spriječilo isušivanje kože, i nema veze s pružanjem prve pomoći.

Sunčanica

– Sunčanica je najčešće posljedica duge igre na suncu bez zaštite glave zbog čega dolazi do endema mozga. Na primjer, igra li se dijete usred ljeta na dječjem igralištu od 11 do 12.30 sati bez kape na glavi, ono najvjerojatnije neće dobiti opekline od sunca jer je odjeveno, ali će mu se pregrijati glava i dobit će – sunčanicu, objasnila je pedijatrica.

Starije dijete žalit će se na glavobolju, a dojenče može biti izrazito uznemireno. Uz to se javljaju i povišena temperatura, povraćanje, dehidracija. Stanje je to koje obično traje 24 sata.

Kako pomoći:

Djetetu ćemo pomoći tako da ga stavimo u zamračenu klimatiziranu prostoriju, stavljanjem hladnih obloga (pamučna pelena ili kompresa namočena u običnoj vodi) na glavu, davanjem lijeka za snižavanje temperature. Treba davati dovoljno tekućine za piti, a u slučaju povraćanja i oralnu rehidracijsku tekućinu.

– Obično se stanje popravi za sat ili dva, u protivnome dijete treba odvesti liječniku. U težim slučajevima potrebna je infuzija i davanje lijekova, napominje liječnica.

Toplinski udar

– Kod toplinskog udara dijete ne mora biti na suncu, ali je izloženo visokoj temperaturi i visokoj vlažnosti zraka. Boravak u zatvorenom automobilu bez klima uređaja, kada vrlo brzo, za svega par minuta, temperatura prestigne onu vani, uz sve manje zraka – tipičan je primjer toplinskog udara, rekla je dr. Sonja Vidulin. Slično stanje može se dogoditi i uđete li u prostoriju bez klima uređaja i ventilacije, a ispunjenu toplim i vlažnim zrakom.

Kod toplinskog udara osobi vrlo brzo pozli, oblije je hladan znoj, koža joj je hladna i blijeda, teško diše, srce jako lupa. Osoba doživi šok zbog poremećaja cirkulacije. Dijete je malaksalo, iscrpljeno, a moguć je i gubitak svijesti.

Kako pomoći:

Prvu pomoć pružit ćemo na način da dijete hladimo tako što ćemo ga kupati ili umatati u hladnu plahtu, namočenu u vodi, te ćemo mu za piti davati hladne napitke. U težem slučaju dijete treba odvesti liječniku.

 

Ilustracija: Lara Kapeloto