Klempave uši najbolje ispraviti prije polaska u školu

10.12.2016 / Piše Vesna Kapeloto

Dijete nakon zahvata odmah ide kući, a zavoji na glavi ostaju tjedan dana, veli estetski kirurg dr. Mario Zambelli

Odstojeće ili klempave uši, kako se često voli reći za uši koje strše od glave, najčešće predstavljaju estetski i psihološki problem za dijete, ali i za roditelja. Estetskom kirurgijom nepravilnost se trajno rješava, a zahvat se preporuča učiniti prije polaska u školu. Smatra se da se na taj način dijete može poštedjeti negativnih komentara u novoj okolini.

Riječki estetski kirurg dr. Mario Zambelli u izjavi za Mamatataja pojasnio je da se korekcija preporuča upravo u predškolskoj dobi i zato što rast uški tada više ne predstavlja prepreku za zahvat. Uške u odrasloj dobi ostaju onakve kakve su bile u djetinjstvu. One prestaju rasti vrlo rano, najkasnije do desete godine.

– Zahvat se radi u lokalnoj ili vrlo rijetko općoj anesteziji. Zapravo, ne sjećam se da smo korekciju izvodili u općoj anesteziji. Uške najprije namažemo posebnom kremom da se uho umrtvi i da se ne osjeća bol od uboda, s djetetom popričamo i opustimo ga i zahvat prođe bez problema. Sam zahvat traje od 30 minuta do jednog sata, nakon čega dijete ide kući, a povoji oko glave ostaju tjedan dana, veli dr. Zambelli.

Dodaje da mali pacijent nakon operacije može osjećati bol pa se tada preporuča dati mu neki analgetik. Nakon odstranjivanja šavova preporučuje se mjesec dana preko noći nositi povez preko ušiju.

Dr. Zambelli otkriva da su otklon čitavog uha i odsustvo reljefa najčešće nepravilnosti uški koje se otoplastikom ispravljaju.

– Često je uho „ispeglano“ pa treba napraviti reljef. Nerijetko postoje obje nepravilnosti, a ispravljaju se istovremeno, rekao je dr. Mario Zambelli.