Oprez! Pojedini aditivi utječu na aktivnost i pažnju djece

12.11.2016 / Mamatataja

Čak i Pravilnik o prehrambenim aditivima upozorava da promjenu ponašanja kod djece mogu izazvati dopuštena bojila pod brojevima E 102 (tartrazine), E 104 (quinoline yellow), E110 (sunset yellow), E 122 (carmoisine), E 124 (ponceau 4R) te E 129 (allura red)

Od ukupno 317 prehrambenih aditiva dopuštenih za upotrebu u RH, za njih šest je dokazano da mogu uzrokovati hiperaktivnost te utjecati na pažnju djece te se kao takvi moraju posebno označiti na deklaraciji proizvoda. To se napominje i u Pravilniku o prehrambenim aditivima, gdje se navodi da je riječ o dopuštenim bojilima pod brojevima E 102 (tartrazine), E 104 (quinoline yellow), E110 (sunset yellow), E 122 (carmoisine), E 124 (ponceau 4R) te E 129 (allura red). U pojedinim državama ova su umjetna bojila zabranjena.

Sladoledi, pudinzi, žvakače, bomboni…

Iako izazivaju promjenu ponašanja kod neke djece, spomenuti aditivi i dalje se mogu naći u sladoledima, pudinzima, jogurtima, žvakaćim gumama, lizalicama, bombonima, džemovima, ali i nekim vitaminima pa je to dodatno upozorenje roditeljima da obrate pozornost na proizvode koje daju djeci te da čitaju deklaracije. Podsjetimo da se bojila koriste da bi se proizvodima vratila prirodna boja izgubljena u tehnološkom procesu te da proizvodi u konačnici imaju što privlačniji izgled na policama u trgovinama.

Najčešće se upravo aditiv tartazin E 102 povezuje s hiperaktivnošću kod djece te je za njega dokazano da izaziva emocionalne promjene i promjene ponašanja. Između ostaloga, ovaj se aditiv dodaje napicima da bi se dobila žuto-narančasta boja.

Aditivi opasni za dojenčad i malu djecu

Iako bi današnja prehrambena industrija bila nezamisliva bez upotrebe aditiva, poznato je da neke vrste dopuštenih aditiva mogu predstavljati opasnost za zdravlje osjetljivih osoba, bolesnika i djece. Dojenčad i mala djeca uopće ne bi smjela konzumirati proizvode u kojima ima aditiva. Uostalom, Pravilnik o hrani za posebne prehrambene potrebe propisuje da se „aditivi ne smiju koristiti u hrani za dojenčad i malu djecu“.

Podsjetimo da postoji dvadesetak različitih kategorija aditiva u koje se pored bojila ubrajaju i konzervansi, antioksidansi, emulgatori, emulgatorske soli, stabilizatori, zgušnjivači, modificirani škrobovi, učvršćivači, pojačivači arome, kiseline, regulatori kiselosti, tvari za tretiranje brašna, tvari za rahljenje, tvari za zaslađivanje, tvari za sprječavanje zgrudnjavanja, tvari protiv pjenjenja, tvari za povećanje volumena, tvari za želiranje, tvari za poliranje, tvari za postizanje klizavosti, tvari za zadržavanje vlage, itd.