Pečatima zaštititi trajne kutnjake

10.12.2014 / Piše Vesna Kapeloto

Pečate valja staviti unutar šest mjeseci od nicanja trajnih kutnjaka jer su tada najskloniji nastanku karijesa. Smatra se da će u 80 posto slučajeva zubi na taj način ostati zdravi, veli dr. Vesna Cvetković

Prvi trajni zub koji počinje nicati negdje oko šeste godine djetetova života prvi je trajni kutnjak ili šestica. Šestice nemaju svog mliječnog prethodnika pa roditelji nerijetko pomisle da se radi o mliječnom, a ne o trajnom zubu. Ima međutim djece kojima šestice niču s pet godina, a pulska specijalistica dječje stomatologije dr. Vesna Cvetković veli da je u svom dugogodišnjem radu imala prilike vidjeti i četverogodišnjake kojima su izrasle šestice. Oko šeste godine počinju rasti i trajni sjekutići, jedinice i dvojke pa ako se dotada nije pridavala pozornost oralnoj higijeni krajnje je vrijeme s njome započeti.

Osim svakodnevne higijene prvi trajni zubi, šestice, dodatno se zaštićuju u stomatološkoj ordinaciji.

– Na griznu plohu zuba stavlja se tzv. pečat. Na taj način plak ne ostaje izravno na zubu i ne može se uvući u grizne plohe zuba. Smatra se da će u 80 posto slučajeva zubi na taj način ostati zdravi, veli dr. Cvetković. Pritom ističe da pečate valja staviti unutar šest mjeseci od nicanja kutnjaka jer su u tom razdoblju kutnjaci najskloniji nastanku karijesa.

– Pečat je zapravo tekuća plomba koja na zubu može ostati i do deset godina. Ukoliko se odlomi moguće ju je staviti ponovno, veli dr. Cvetković. Ističe da se pečati stavljaju na sve trajne kutnjake, dakle šestice, sedmice te kasnije i osmice. Sam postupak je bezbolan, a preporuka je ne jesti dva sata nakon stavljanja pečata.

– Bez obzira na zaštićene grizne plohe, opasanost od karijesa i dalje ostaje na kontaktnim površinama između dva zuba pa je zato i dalje važno obavljati kontrole kod stomatologa svakih šest mjeseci, savjetuje nadalje.

S obzirom da je školska stomatologija ukinuta te se više od dva desetljeća ne provodi organizirana preventiva oralnog zdravlja školske djece, karijesa ima sve više i situacija je sve gora, prenosi svoja svakodnevna iskustva ova stomatologinja.

– Sve se više jede nezdrava hrana, zubi se sve manje peru. Nekada su djeca u vrtiću prala zube, sada se ni to više ne čini. Zato preporučujem jesti što više voća i povrća, a što manje slatkiša. Čokolade i bombone trebalo bi što više zamijeniti voćem, a nakon slatkog obroka obavezno oprati zube, zaključuje dr. Vesna Cvetković.