Pitaj stručnjaka: Bojim se za našu djevojčicu koja kreće u školu, a ne priča u vrtiću i s nepoznatima!

19.02.2018 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 / 4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Poštovana, naša djevojčica uskoro navršava 6 godina, ide u vrtić već 2 godine i sada pohađa malu školu. Međutim, problem nepričanja je prisutan od prvog dana pohađanja vrtića. U dvije godine nije progovorila ni jednu riječ s tetama i vršnjacima. Kod kuće ne prestaje pričati, s bakama, našim prijateljima isto tako, ali s nepoznatima nikada. […]

Poštovana, naša djevojčica uskoro navršava 6 godina, ide u vrtić već 2 godine i sada pohađa malu školu. Međutim, problem nepričanja je prisutan od prvog dana pohađanja vrtića. U dvije godine nije progovorila ni jednu riječ s tetama i vršnjacima. Kod kuće ne prestaje pričati, s bakama, našim prijateljima isto tako, ali s nepoznatima nikada. Živimo u konzervativnom mjestu gdje je to ljudima samo razlog za ogovaranje, propitkivanje. Dogodi se situacija da uđemo u dućan i gospođa za pultom bez imalo smetnje pita: “Zar još nije počela pričati?!” A nju to dodatno zbunjuje i ruši samopouzdanje.

Posjetili smo nekoliko različitih psihologa, ali odgovora nema jer na temelju njihovih testova zaključak je da je malena mentalno spremna za prvi razred, sad na jesen. Ja se ipak bojim za nju jer nema verbalne komunikacije, koja je i itekako potrebna u današnjem svijetu. Svima je vrlo poznato da nisu sva djeca ‘neokrutna’! Upravo zato osjećam veliki strah; kako će se sama braniti u školi, kako će obavljati svoje zadatke…? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

 

Vaša djevojčica moguće ima problem selektivnog mutizma s kojim smo se već bavili na portalu Mamatataja. Vrlo je važno da se ne fokusirate previše na to, da nastojite prihvatiti takvo njeno ponašanje bez da o tome puno govorite i time se bavite. Nužno je uključiti dijete u kontinuiran psihoterapijski rad kod iskusnog licenciranog psihoterapeuta (psihologa ili psihijatra), te pri polasku u školu uspostaviti iskrenu i kvalitetnu komunikaciju s učiteljicom i stručnim timom škole. Pripremiti djevojčicu na ponašnje vršnjaka nemojte pokušavati…ona će temeljem vlastitih iskustava formirati svoja ponašanja. Teško je kad nismo u mogućnosti pomoći vlastitoj djeci…no i to je dio uloge roditelja. Možda jedan od najtežih dijelova. Sretno i strpljivo!

 

Pošaljite i Vi pitanje. Rado ćemo Vam pomoći. Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja. Pitanje možete napisati i poslati ovdje.