Pitaj stručnjaka: Kako se ponašati kad dijete plače ‘bez razloga’?

22.03.2018 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 / 4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Moje pitanje je vezano za dijete koje ima 15 mjeseci.
Naime, od samog njegovog rođenja je vrlo zahtjevan, puno je plakao, nikad nije bio zadovoljan, teško ga se smirivalo uz sve silne rekvizite i trud. I danas kad je malo veći manifestira se sve to samo na drugačiji način. Čim nije po njegovom, odmah se baca, plače i sve što ide uz to. Nikad nema mira, rijetko što ga zainteresira, možda na minutu.

Imate li neki savjet kako postupiti jer me pomalo lovi strah od njegovog karaktera. Htjela bih ga naučiti puno toga, ali imam osjećaj da mi ne polazi za rukom. Kako se ponašati u situacijama kad dijete plače bez razloga, kad cvili bez razloga, a zapravo je to konstantno tako. Još jedan od problema je što se od rođenja ne voli voziti u autu tako da u 15 mjeseci nismo bili nigdje što zahtjeva vožnju dužu od pola sata. Unaprijed hvala na odgovoru.

 

Poštovana,
iz svega što ste naveli stječe se dojam da vrlo teško prihvaćate plač svoga djeteta. Ukoliko je Vaše dijete zdravo, njegov Vas plač ne bi trebao toliko brinuti i ograničavati u životnim događanjima. Pokušajte pristupiti drugačije, ne očekujte da sve bude uvijek dobro i lijepo. Djeca plaču, što ne mora značiti da je to neki značajan problem. Dijete možda treba osjetiti da možete izdržati njegov plač, a da se ne izbezumite. Pokušajte mu to pružiti.
Sretno i veselo!

Pošaljite i Vi pitanje. Rado ćemo Vam pomoći. Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja. Pitanje možete napisati i poslati ovdje.