Pitaj stručnjaka: Nakon dolaska bebe, stariji brat se budi noću i plače

23.03.2018 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 / 4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Starije dijete se nakon dolaska bebe kući, budi par puta noću, iako je dosad spavao normalno bez ikakvih noćnih buđenja. Odgovora psihologinja Vedrana Lovrečić Pavlović

Imam dječaka od 2 godine i 8 mjeseci koji se u zadnjih desetak dana budi par puta noću, iako je dosad spavao normalno bez ikakvih noćnih buđenja. Kada se probudi plače, razdražljiv je, želi ići u dnevni boravak igrati se, pa želi spavati sad s mamom, sad s tatom… I to potraje nekih pola sata i onda ponovno zaspe.
Moram naglasiti da je u kuću došla beba prije jednako toliko vremena. Voljela bih da me uputite što da radimo jer je postalo iscrpljujuće ovo sa starijim djetetom, a tu je i beba.

 

Ponašanje Vašeg sina zasigurno je povezano s dolaskom bebe. Pokušajte razgovarati s njim na način da ga pitate smeta li mu ponekad beba i da li mu se čini da mu je pomalo ‘ukrala’ mamu i tatu. Recite mu da se sigurno nekad tako osjeća i da je to sasvim u redu. Možete mu kroz vlastiti primjer, ukoliko imate mlađeg brata ili sestru, ispričati da ste se i vi tako osjećali…ili pak kroz primjer neke druge bliske osobe.

Naime, važno je da starije dijete dobije od roditelja nešto poput ‘dozvole za ljutnju’ na mlađe dijete, to će pomoći da se ono bolje osjeća. Kad želi ići tijekom noći u dnevni boravak, samo mu mirno ponavljajte da je sada noć, da po noći spavamo, legnite uz njega i grlite ga. Proći će. Uživajte i sve najbolje!

 

Pošaljite i Vi pitanje. Rado ćemo Vam pomoći. Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja. Pitanje možete napisati i poslati ovdje.