Pitaj stručnjaka: Nakon što je krenula u vrtić, moja djevojčica loše jede

06.11.2017 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 / 4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Moja djevojčica ima 3 godine i mjesec dana. Prije 2 mjeseca krenula je u vrtić. Kažu tete da u vrtiću jede dobro, ali kod kuće jako loše jede. Prava katastrofa! Želi jesti samo krumpiriće i paštu, i naravno čokolade, bombone itd. Do sada ju je nona čuvala i jela je svaki dan zdravo i kuhano (juhe, meso, ribu, povrće…). Više ni mlijeko ne želi. Ne znam što da joj ujutro ponudim prije vrtića (ne voli čak ni čokolino!), jer ustaje u 6.30 sati pa je predugo do 8.30 da bude bez ičega. Molim Vas savjet što učiniti. Hvala.

Draga mama, previše se brinete. Polazak djeteta u vrtić i odvajanje od obitelji velik je događaj i osim veselja izaziva u nama i tugu i težinu zbog odvajanja i promjene. Čini se da vi tu težinu izražavate kroz zabrinutost za prehranu djeteta. Vaša djevojčica ima pravo pokazati reakciju na polazak u vrtić, to je zdravo i prirodno. Koliko god to vama sada zvučalo neprihvatljivo, radije dozvolite da dijete osjeti glad nego da stvarate tenziju i napetost oko hrane koju će ona itekako osjetiti i time manipulirati i privlačiti vašu pažnju. Dajte vremena i sebi i svojoj djevojčici da se priviknete na promjenu. Sretno!