Pitaj stručnjaka: Ne mogu biti mirna, dok moj dvogodišnjak jede malo i nekvalitetno!

08.06.2016 / Odgovara prof. Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 /4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Imam sina od 2,8 godina i ono što nas muči je njegova prehrana. Trenutačno smo u fazi da ne jede ništa od voća, povrća i mesa. Svaki obrok za njega je potpuno mučenje, svaki dan jede isto, a i to mu je već dosadilo. Sve je počelo prije nego što je napunio 2 godine, kada […]

Imam sina od 2,8 godina i ono što nas muči je njegova prehrana. Trenutačno smo u fazi da ne jede ništa od voća, povrća i mesa. Svaki obrok za njega je potpuno mučenje, svaki dan jede isto, a i to mu je već dosadilo.

Sve je počelo prije nego što je napunio 2 godine, kada je počeo odbijati jedno jelo za drugim, svaki mjesec po nešto. Probali smo sve, od dogovaranja što ćemo kuhati, zajedničkim kuhanjem, odabirom hrane, natjeravanjem, puštanjem da ogladni pa da sam traži. Iako je mali, takvog je karaktera da jednostavno drži samo svoje. Ne mogu biti mirna dok znam da nekvalitetno i malo jede. Molim Vas za savjet. Unaprijed hvala.

 

Temeljem onoga što navodite doimate se zaista zabrinuto. No, ukoliko Vaše dijete nema značajnijih problema sa zdravljem, čini se da ste se pretjerano fiksirali na njegovu prehranu. Ne ulazeći previše u razloge za to, toplo Vam preporučujem da ne razgovarate uopće o hrani sa svojim djetetom niti pred njim. Ne opterećujte se toliko onime što ulazi u tijelo Vašeg djeteta jer time vjerojatno stvarate ogroman pritisak i izražavate pretjeranu potrebu za kontrolom. Moguće je da se od toga Vaše dijete brani najbolje što zna i može, a to je odbijanjem hrane.

Stoga, pokušajte se umjesto djetetom i onim što dijete jede, pozabaviti sobom i svojom, možda prenaglašenom potrebom da kontrolirate prehranu djeteta. Djeca narastu i postanu veliki, čak i ako njihova prehrana nije uvijek najbolja. Ukoliko učinite promjene u navedenom smjeru, a problem se ipak nastavi, bilo bi dobro javiti se dobrom psihologu u Vašoj okolini.