Pitaj stručnjaka: S mojom djevojčicom ništa ne ide glatko. U čemu griješim?

22.06.2018 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 / 4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Poštovana, djevojčica od 4,5 godine je u vrtiću super, a kad dođe doma ne sluša, neće se sama obući, jesti, drama je oprati ruke, zube. Sve je to natezanje i ništa kod nje ne ide glatko. Kad viknem na nju onda je još gore – počne plakati i bacati stvari. Već sam umorna od toga. […]

Poštovana,
djevojčica od 4,5 godine je u vrtiću super, a kad dođe doma ne sluša, neće se sama obući, jesti, drama je oprati ruke, zube. Sve je to natezanje i ništa kod nje ne ide glatko. Kad viknem na nju onda je još gore – počne plakati i bacati stvari. Već sam umorna od toga. Inače je razigrana, znatiželjna i pametna curica. Probala sam i s nagradama i kaznama, ništa to kod nje ne pali. U nečemu očito griješim, kako da se postavim, a da sve to odradimo bez stresa.

 

Poštovana mama,
da Vas odmah razočaram – bez stresa to ne možete odraditi nikako. 🙂
Čini se da Vaša djevojčica ne doživljava da su Vaši postupci u odgoju njoj jasni i neupitni, s obzirom na to da neprestano, temeljem ovoga sto ste naveli, ima potrebu testirati Vaše granice.

Možda ste zbog nečega nesigurni u sebe u pristupu svojoj curici, a da toga niste ni svjesni. Možda ste puni osjećaja krivnje iz nekog razloga, npr. možda mislite da ne provodite dovoljno vremena s njom…ili nešto drugo. Možda ste zabrinuti i zaokupljeni nečim u svom životu. No, vjerujem da ćete odgovor na ponašanje svoje kćeri pronaći negdje u sebi, naravno ukoliko u Vašem zajedničkom životu nije bilo nekih značajnijih stresova ili promjena u posljednje vrijeme, jer i na to djeca predškolske dobi mogu reagirati na način koji ste opisali.
Zaključno, djeca nam svojim ponašanjem govore o tome kako se osjećaju, na nama je da to razumijemo. Nemojte previše brinuti. Sretno!