Prehrana kod povraćanja i proljeva

22.09.2015 / Mamatataja

Kod povraćanja i proljeva najvažnije je djetetu davati dovoljno tekućine, ali u maloj količini, žličicu po žličicu, veli pedijatrica dr. Sonja Vidulin

Prehrana kod povraćanja i proljeva ne zahtjeva dijetni režim, kao što se to nekad preporučivalo. Najvažniji je postupni unos tekućine, rekla je pulska pedijatrica dr. Sonja Vidulin.

Tekućinu davati na žličicu i kod proljeva…

Ako dijete ima proljev daje mu se žličica po žličica tekućine.

Za svaku stolicu koju je imalo, uz normalan unos tekućine, djetetu je potrebno dati još pola decilitra tekućine.

… i kod povraćanja

Kod povraćanja također se daje tekućina na žličicu. Tijekom dva sata djetetu koje teži deset kilograma potrebno je dati dva decilitra vode.

– Ako dijete i dalje povraća uz ovakav postupni unos tekućine, treba ga odvesti liječniku jer ga inače dovodimo u loše stanje, upozorila je dr. Vidulin.

I kod povraćanja i proljeva preporučaju se davati oralna rehidracijska sol te neki od probiotika za djecu, koji se mogu pronaći u ljekarnama.

– Jedina hrana koju bi kod proljeva trebalo izbjegavati je sirovo voće i povrće te voćni sokovi, veli dr. Vidulin. Dobro je djetetu ponuditi rižu i rižinu sluz da bi se pojačala konzistencija stolice.

Ne prekidati dojenje

Ukoliko je dijete na majčinom mlijeku, prilikom povraćanja i proljeva ne smije se prekidati s dojenjem. Tada dijete treba dojiti što češće jer majčino mlijeko služi i rehidraciji.

Ukoliko je dijete na umjetnom mlijeku potrebno mu je davati manje i češće obroke.

Kada na dijetni režim?

Ukoliko proljev potraje dugo možda će ipak trebati prijeći na dijetni režim prehrane, ali samo u dogovoru s pedijatrom, savjeti su dr. Sonje Vidulin.