Slomljen zub, hitno po pomoć!

12.08.2016 / Mamatataja

Slomljen zub, pa čak i ako se radi o djeliću zuba, računa se kao rana na koži. Na zub se stavlja tzv. zavoj koji izgleda poput plombice, rekla je dr. Vesna Cvetković

Ozljede zuba vrlo su česte povrede kod male djece. Povrede mogu biti različite, od toga da dijete slomi dio zuba, da se zub utisne ili da je do povrede došlo, no ona na oko nije vidljiva.

Slomljen zub

Što tada učiniti, pitali smo specijalisticu dječje stomatologjije dr. Vesnu Cvetković.

– Ozljeda prilikom pada, kada dijete slomi zub, spada u hitnoće u stomatologiji. Dijete tada treba hitno odvesti stomatologu. Slomljen zub, pa čak i ako se radi o djeliću zuba, računa se kao rana na koži. Tada se na zub stavlja tzv. zavoj, koji izgleda poput plombice, pojašnjava stomatologinja Cvetković. Upozorava roditelje da ne prelaze olako preko i najmanje ozljede zuba.

– Često kad se dijete udari i slomi dio zuba roditelji znaju ne reagirati i reći: Pa nije to ništa, samo se malo kvrcnuo po zubu! No svaku ozljedu, bez obzira radi li se mliječnom ili tek izraslom trajnom zubu, treba zabilježiti i dalje pratiti, veli.

Kad se zub utisne

Kod mliječnih zuba uslijed pada zub se može utisnuti pa onda može stradati zametak trajnog zuba koji se nalazi u čeljusti. Do utisnuća može doći u većoj ili manjoj mjeri i tada svakako dijete treba odvesti stomatologu. Ozljede znaju biti i takve da se prilikom pada djeteta čitav zub utisne u čeljust.

Pored toga, pojasnila je ova pulska stomatologinja, dovoljno je da se zub samo pomakne i da dođe do prekida opskrbe zuba krvlju, stvara se oteklina, živac odumire i zub gubi vitalitet.

– Zato, ako postoji sumnja da je zub ozlijeđen, obavezno valja zatražiti stručnu pomoć, upozorila je dr. Cvetković.

Kad se zub izbije

U slučaju da se zub izbije, treba ga staviti u bočicu s tekućinom, mlijekom ili vodom, i hitno dijete odvesti doktoru dentalne medicine da se zub vrati u čeljust.