Što je to noćni strah kod djece?

13.04.2018 / Piše Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja

Noćni strah roditeljima vrlo često teško pada, upravo zbog osjećaja da se s njihovim djetetom događa nešto strašno i da ne mogu doprijeti do svoga djeteta

Tzv. noćni strah (pavor nocturnus) podrazumijeva noćnu pojavu kod djece pri kojoj se javljaju ponovljene epizode iznenadnog buđenja tijekom noći. Dijete kao da nije svjesno ikoga i ičega oko sebe, nije moguće uspostaviti tjelesni ili verbalni kontakt s djetetom, često viče ili vrišti. Noćni strah roditeljima vrlo često teško pada, upravo zbog osjećaja da se s njihovim djetetom događa nešto strašno i da ne mogu doprijeti do svoga djeteta.

Uzroci nisu poznati

Noćni se strah se javlja kod 2 do 3 posto djece, znatno češće kod dječaka nego kod djevojčica. Ponekad je moguće da razmak između napada noćnog straha bude nekoliko dana, tjedana ili mjeseci, kao što je moguće da se napadi ponekad jave i dva puta u jednoj noći. Razvojem i rastom djeteta noćni strah se najčešće prestaje pojavljivati, što govori u prilog tome da je zapravo često riječ o razvojnoj pojavi.

Uzroci pojave noćnoga straha još uvijek nisu potpuno jasni. U rijetkim slučajevima može biti riječ o povredama mozga, no najčešće se radi o utjecajima koji su povezani s razvojnom dobi djeteta ili nekim vanjskim stresnim zbivanjima poput promjena vrtića, škole, mjesta stanovanja, razvoda roditelja, emocionalnih ili bračnih poteškoća i sl.

Pokušati ostati smiren

Ukoliko su roditelji jako zabrinuti, najbolje bi bilo da dijete odvedu na pregled pedijatru koji će pomoći da se otklone strahovi da se radi o nečem strašnom i pomoći da razumiju da se radi o teško podnošljivoj, no vjerojatno bezazlenoj pojavi. Važno je zadržati smirenost i ne dramatizirati.