Što učiniti kad se dijete opeče?

03.10.2016 / Mamatataja

Opeklinu treba isprati i hladiti vodom. Nanošenjem raznoraznih prirodnih remedija možemo izazvati infekciju ili alergijsku reakciju, upozorila je pedijatrica dr. Sonja Vidulin

Što učiniti kad se dijete opeče, pitali smo pedijatricu dr. Sonju Vidulin.

Naime, mnogi će posegnuti za kakvom narodnom remedijom pa će na opekline stavljati bjelanjak, ocat, vrećice crnog čaja, med pa čak i pastu za zube. Dr. Vidulin upozorava da je to potpuno pogrešno.

Samo i isključivo hladna voda!

– To se ne smije raditi jer se na taj način može izazvati infekcija ili alergijska reakcija. Ranu treba isprati i hladiti je vodom. Odjeću treba odmah skinuti ukoliko pokriva opečeno mjesto i nastaviti hladiti vodom i do 20-ak minuta. Nakon toga ranu treba pokriti sterilnom gazom i odvesti dijete liječniku ako je potrebno, rekla je dr. Vidulin. Upozorila je da se opekline ne smiju hladiti ledom.

Opsežne opekline, kao i o opekline drugog stupnja, kad se javljaju mjehurići, te vrlo teške opekline trećeg stupnja zahtijevaju bolničko liječenje.

Na opečena mjesta, ali tek nakon ispiranja i hlađenja vodom, smiju se nanijeti kreme i gelovi za regeneraciju kupljeni u ljekarnama.

Vrlo bitno, naglasila je dr. Vidulin, djetetu je potrebno davati što više tekućine za piti. Uvijek se može dati i lijek protiv bolova, paracetamol ili ibuprofen.

Oprezno o vrućom kavom i glačalom!

Dr. Vidulin veli da se djeca najčešće opeku vrućom kavom, i to najčešće kipućom vodom koju prevrnu na sebe sa štednjaka ili pak već pripremljenom kavom u šalici. Vrlo su česte i opekline nastale dodirom vrućeg glačala.

– To su nezgode koje se dogode u djeliću sekunde, čak i najopreznijim roditeljima. Djeca reagiraju u trenu i zato treba biti vrlo oprezan, upozorila je ova pulska pedijatrica.

Što učiniti kod opeklina od sunca pročitajte u tekstu Ljetne nezgode – opekline od sunca, sunčanica, toplinski udar.

 

 

Ilustracija Lara Kapeloto