Strah od mraka i maskiranih likova najčešći su dječji strahovi

04.11.2022 / V. K.

Psihologinja Vedrana Lovrečić Pavlović pojašnjava da se strah od mraka javlja kod mnoge djece još krajem druge godine, kada dijete počinje protestirati pred odlazak na spavanje

Među najčešćim dječjim strahovima su strah od mraka i maskiranih likova.

– Strah od mraka ili pak klaunova, Djeda Mraza i drugih maskiranih likova tipično se javlja u trećoj godini, i često traje kroz čitavu predškolsku dob, a i dulje, veli Vedrana Lovrečić Pavlović, pulska psihologinja i psihoterapeutkinja.

– Dijete se plaši da ga netko iz mraka ne uhvati, boji se da će u mraku pasti, povrijediti se ili da će iz mraka izroniti vampiri, kosturi… i druge strahote. Maskirani likovi zato predstavljaju prijetnju i izvor velikog straha za dijete vrtićke dobi.

Strah od vlastite agresivnosti

Psihologinja pojašnjava da se strah od mraka javlja kod mnoge djece još krajem druge godine, kada dijete počinje protestirati pred odlazak na spavanje.

– Ovaj se strah rađa iz straha od vlastite agresivnosti koju dijete počinje osjećati kao lošu i željelo bi ju držati pod kontrolom. Naime, dijete bi zapravo željelo ljutiti se na odrasle koji od njega stalno nešto traže i očekuju, koji ga ograničavaju u njegovim željama i potrebama, pojašnjava.

– Da bi se izvuklo iz te nezgodne situacije u kojoj želi, a zna da ne smije napadati, dijete razvija misao da su “zločesti” instinkti skriveni u mraku ili u maskiranom liku. Na taj način svojoj vlastitoj agresivnosti daje određeni lik i granice. Tako čudovišta iz mraka postaju ta koja će gristi, grepsti i udarati, a samo dijete ostaje “dobro”.

– U tom smislu strah djeteta ima obrambenu funkciju, dijete se brani od vlastite agresije tako što se – boji. Ovo je normalno dječje ponašanje i ne zahtjeva stručnu intervenciju, rekla je Vedrana Lovrečić Pavlović.

Biti obziran s djetetom

Roditelji trebaju uvažavati dječji strah. Nikako ne smiju dijete posramljivati i uspoređivati ga s drugom djecom.


Još više o strahovima, razvojnim i neurotskim, pročitajte u tekstu
Dječji strahovi: Kada potražiti stručnu pomoć?