Streptokokna upala grla može se utvrditi jedino testovima

11.01.2015 / Mamatataja

Studija dr. Jermiea Cohena na pariškoj Sorboni dovela je u pitanje vjerodostojnost najčešće korištenih kriterija kojim se utvrđuje streptokokna upala grla kod djece, a to su – natečeni limfni čvorovi, groznica, dob djeteta, otečenost krajnika i prisutnost gnojnih nakupina

Dijagnostički kriteriji koje liječnici koriste da bi utvrdili ima li dijete streptokoknu upalu grla, odnosno streptokokni faringitis, ne moraju biti točni, zaključak je studije objavljene u stručnom časopisu Canadian Medical Association Journal. Klinički kriteriji koji uključuju simptome i znakove bolesti stvoreni su da bi se liječnicima pomoglo što točnije odrediti pacijente niskog rizika, koje ne treba podvrgavati pretragama niti im se trebaju propisivati antibiotici, te one visokog rizika, za koje se bez testiranja može utvrditi da su im antibiotici potrebni.

Naime, 30 do 40 posto upala grla kod djece uzrokovano je streptokokom grupe A, koji se liječi antibioticima, dok preostali dio čine virusne infekcije za koje se antibiotici ne bi trebali propisivati. S obzirom da se simptomi virusne i bakterijske infekcije znaju preklapati, kliničke smjernice uglavnom daju preporuku da se prije određivanja terapije provede mikrobiološko ispitivanje tzv. brzim antigenskim testom ili pak kulturom brisa grla, što onda omogućuje i ispravno liječenje. Tako bi se prema europskim smjernicama sva djeca kod koje postoji sumnja u streptokokni faringitis trebala podvrgnuti antigen testu (koji je inače nešto slabije osjetljivosti od kulture grla), dok se u Sjevernoj Americi preporuča selektivno testiranje.

Dr. Jermie Cohen s kolegama iz Istraživačkog centra za epidemiologiju na pariškoj Sorboni, u istraživanju koje je obuhvatilo 17 pedijatara i 676 djece prosječne dobi od šest godina, testirao je vjerodostojnost trenutačno najčešće korištenih kriterija za utvrđivanje streptokoknog faringitisa, a to su – natečeni limfni čvorovi, groznica, dob djeteta, otečenost krajnika i prisutnost gnojnih nakupina. Rezultati su pokazali da se ni jedan od njih nije pokazao posve točnim pa je stoga dr. Cohen ustvrdio da se liječnici ne bi trebali oslanjati na postojeće dijagnostičke kriterije prilikom utvrđivanja streptokokne upale grla kod djece, stoji u priopćenju za medije kanadskog časopisa.

http://www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.140772