Toplinski udar i djeca: 10 savjeta kako ga izbjeći

07.07.2017 / Mamatataja

Poznata talijanska klinika za djecu Ospedale Pediatrico Bambino Gesu izdala je 10 savjeta kako izbjeći toplinski udar kod djece, i ovdje ih prenosimo.

U vrijeme vrlo velikih vrućina, poput ovih koje upravo proživljavamo, posebnu pažnju treba usmjeriti na najmlađe, budući da su izloženi velikoj opasnosti od toplinskog udara. Mala djeca, osobito bebe, posebno su osjetljiva jer termoregulacija njihovog organizma nije dovoljno razvijena.

Poznata talijanska klinika za djecu Ospedale Pediatrico Bambino Gesu dala je 10 savjeta o tome kako izbjeći toplinski udar kod djece, i ovdje ih prenosimo. Posebno oprezni, ističu u ovoj klinici, moraju biti roditelji djece s kroničnim bolestima.

1. Za vrućina bez sporta i fizičkih aktivnosti
Ne boraviti s djetetom vani za vrijeme najvećih vrućina te u to vrijeme izbjegavati bilo kakve fizičke i sportske aktivnosti.

2. Bez sunca od 11 do 17 sati
Nikada ne izlagati dijete suncu u vrijeme najvećeg rizika , od 11 do 17 sati. (Za vrlo velikih vrućina to vrijeme treba produljiti.)

3. Prozračiti prostor
Što više prozračivati i ventilirati prostor. Prilikom upotrebe klima-uređaja biti oprezan i držati se pravila.

4. Odijevati pamuk i lan
Odijevati dijete u odjeću laganih materijala, isključivo od pamuka i lana, koji omogućuju najbolju prozračnost i upijaju vlagu.

5. Nositi svijetle boje
Odijevati dijete u odjeću svijetlih boja koje odbijaju sunčeve zrake.

6. Na izravno sunce tek nakon prvog rođendana
Uvijek s oprezom izlažite dijete suncu. Izravnom suncu izložite dijete tek nakon navršene prve godine života, i to postupno.

7. Koristiti kreme za sunčanje
Ne zaboravite koristiti kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

8. Često tuširati dijete
Često tuširajte dijete ili ga kupajte u kadi, a i glavicu mu osvježavajte vodom.

9. Davati puno za piti
Dajte djetetu puno za piti kako bi nadoknadio tekućinu izgubljenu znojenjem.

10. Lagano se hraniti
Neka obroci budu bogati voćem i povrćem.

Što je toplinski udar?

Pojašnjavajući što je toplinski udar, u rimskoj klinici ističu da se radi o bolesti, odnosno slabosti uvjetovanoj iznenadnom porastu temperature organizma.

Koji su simptomi?

Toplinski udar može se manifestirati simptomima manjeg ili većeg intenziteta, poput glavobolje, povišene tjelesne temperature, mučnine, grčeva, a u težim slučajevima i poremećajem svijesti.

Uvjeti u kojima može doći do toplinskog udara

– visoka temperatura zraka
– visoki postotak vlage u zraku
– nedostatak kisika
Upravo je kombinacija visoke temperature zraka i velike vlažnosti osnovni uzrok toplinskog udara, vele u rimskoj bolnici.

Kako pomoći djetetu u slučaju toplinskog udara?

Prije svega, dijete treba skloniti sa sunca, staviti ga u hlad, osigurati mu dovoljno kisika, odnosno staviti ga u prozračan prostor. Podignuti mu noge naviše u odnosu na tijelo i dati mu piti tekućine u malim gutljajima. Ukoliko ima tjelesnu temperaturu višu od 38 stupnjeva dati mu paracetamol ili ibuprofen. Ako djetetu nije bolje te u slučaju većeg poremećaja svijesti odmah potražiti liječničku pomoć, odnosno odvesti dijete na Hitnu pomoć.