U more odmah nakon obroka – da ili ne?

18.07.2019 / Piše V. K.

Kupanje nakon jela mnogi i dalje smatraju opasnim. Ipak, prof. Ugazi smatra da je riječ o mitu

Svima nam je znani savjet da nakon jela nikako ne treba ići u more plivati ili još gore odmah skočiti u vodu, već da treba pričekati, po nekima i par sati. Taj savjet manje-više prenosimo i našoj djeci.

Jesti lagane obroke

No prema riječima prof. Alberta Giovannija Ugazija, direktora Instituta za zdravlje pri poznatoj dječjoj bolnici Bambino Gesu u Rimu, ipak je riječ o mitu, posebno ako se radi o laganom doručku, odnosno kakvoj kriški kruha ili voću, što obično djeca gricnu na plaži, odnosno neposredno prije odlaska na plažu, piše Nostrofiglio.it.

Naime, izbjegavanje kupanja nakon konzumiranja obroka zasniva se na spoznaji da se nakon obroka krv u organizmu usmjerava prema želucu pa ulaskom u vodu, uslijed nagle promjene temperature tijela, može doći do grčeva, vrtoglavice, mučnine, povraćanja te posljedično i mogućeg utapanja.

No, prof. Giovanni Ugazio ističe da, iako se prihvati teza o usmjeravanju veće količine krvi prema želucu prilikom procesa probave, drugi vitalni organi, poput srca ili mozga ne ostaju bez krvi. Prema njemu, veći rizik ne postoji ni ako se dijete odmah baci u vodu. Organizam je u stanju prilagoditi se na termički šok, smatra on.

Ističe da zapravo nikad nisu rađene znanstvene studije koje bi procjenjivale rizike kupanja i ulaska u vodu nakon jela.

Koristiti zdrav razum

Ipak, profesor poručuje da za kupanje nakon jela treba koristiti zdrav razum pa ako je dijete konzumiralo pun obrok, ako je dobro ručalo, posebno teže probavljive namirnice, naravno da je bolje da se primiri neko vrijeme prije nego se odmah baci u more. No nakon jednog sladoleda ili keksića, nema razloga da nakon kraćeg vremena dijete ne ide u vodu.

Ističe da treba razmišljati o probavljivosti namirnica, odnosno njihovom zadržavanju u želucu: za voćni sok ili lubenicu to će biti 15-ak minuta, za voće i povrće pola sata, za tjesteninu s laganim umakom sat vremena.