Ubodi komaraca, pčela i osa – kako se zaštiti i kako pomoći?

16.08.2015 / Mamatataja

Treba biti oprezan i s mirisima koje na dječjoj odjeći ostaju od majčinog parfema, a dodatno privlače kukce. Valja paziti i na zaslađene napitke pa i ostavljenu vodu u čaši, osobito da ne bi došlo do uboda u sluznicu usne šupljine

Ubodi insekata, posebno ubodi komaraca, ubodi pčela pa i osa česti su u ljetnim mjesecima pa se svakako treba zaštiti repelentima, tj. zaštitnim kremama, gelovima ili sprejevima koji postoje na tržištu. U tekstu Kako s bebama i manjom djecom za ljetnih vrućina prenijeli smo preporuku pulske pedijatrice dr. Sonje Vidulin da ljeti djecu treba odijevati u odjeću svijetlih boja, u bijelo ili boju pijeska. Osim što će manje upijati toplinu sunca, odjeća svijetlih boja manje će privlačiti insekte. Naime, cvjetni uzorci i jarke boje privlače kukce pa i komarce, rekla je dr. Vidulin.

Treba biti oprezan i s mirisima koje na dječjoj odjeći ostaju od majčinog parfema, a dodatno privlače kukce. Iz istog razloga valja paziti i na zaslađene napitke pa i ostavljenu vodu u čaši. Posebno treba obratiti pozornost da u najgorem slučaju ne bi došlo do uboda u sluznicu usne šupljine. U tom slučaju dijete treba odmah odvesti liječniku.

Evo još nekih informacija o tome koje su posljedice uboda insekata te preporuka kako postupiti i pomoći nakon uboda.

Naime, u pravilu na mjestu uboda dolazi do reakcije toksične prirode. Na mjestu uboda kukca javlja se otok, crvenilo i bol. Kod osjetljivih osoba javljaju se alergijske reakcije i tada što prije treba otići liječniku.

Ubodi pčele

Na mjestu uboda pčele ostaje žalac s mjehurićem otrova. Otrov se postepeno oslobađa i uzrokuje lokalne ili opće simptome pa zato valja što prije ukloniti žalac, najbolje nježnim grebanjem ili struganjem.

Ubodi osa i stršljena

Ose i stršljeni ne ostavljaju žalac, ali njihovi otrovi sadrže kemijski aktivnije tvari i reakcije su teže.

Prva pomoć

Preporučuje se staviti hladni oblog ili led na mjesto uboda. Dobro je dati i antihistaminik zbog svrbeža te nanijeti kortikostereoidnu kremu da bi se smanjila oteklina i upala. Ukoliko je dijete alergično potrebna je hitna medicinska pomoć.