Vlažne maramice mogu uzrokovati kontaktni dermatitis

12.11.2014 / Mamatataja

Ne treba smetnuti s uma da se vlažne maramice svakodnevno koriste u velikom broju jaslica i vrtića za higijenu lica i ruku djece nakon obroka, ali i umjesto toaletnog papira

Unatoč intenzivnom testiranju, vlažne maramice mogu uzrokovati alergijske reakcije kod neke djece. Prema studiji objavljenoj u američkom časopisu The Journal of Pediatrics, konzervans metilsotiazolinon (MI) koji se nalazi u vlažnim maramicama različitih proizvođača može uzrokovati akutni kontaktni dermatitis.

Autorice studije, pedijatrice dr. Mary Wu Chang i Radhika Nakrani sa Sveučilišta u Connecticutu, promatrale su slučajeve šestero djece u dobi od tri do osam godina, koja su patila od dugotrajnih reakcija na koži koje se nisu povlačile nakon uobičajenih medicinskih tretmana. One ističu da se ovakve iritacije često pogrešno dijagnosticiraju kao ekcem, impetigo ili psorijaza. „Ukoliko se javi dermatitis na licu, rukama, stražnjici te perianalnom području, a koriste se vlažne maramice, trebalo bi posumnjati i na alergiju izazvanu metilsotiazolinonom“, rekla je dr. Wu Chang. Naglasila je pritom da se prestankom korištenja vlažnih maramica alergijska reakcija povlači za jedan do dva dana.

U članku se pojašnjava da se ovaj konzervans u prošlosti koristio u kombinaciji s metilkloroiazolinonom (MCI), i to ne samo u vlažnim maramicama nego i drugim proizvodima za osobnu higijenu te proizvode za čišćenje u domaćinstvu. S obzirom da je uočeno da izaziva alergije, sve češće koristi samostalno, no očito da i na taj način i dalje izaziva alergije kod neke djece. Liječnice stoga upozoravaju roditelje da obrate pozornost na sastav vlažnih maramica te ukoliko na deklaraciji uoče konzervans MI, a onda i crvenilo i osip na koži svog djeteta, taj proizvod svakako izbace iz uporabe.

Vijest dobiva posebno na važnosti ukoliko se zna da se vlažne maramice u današnje vrijeme vrlo često koriste u njezi beba, ali i veće djece, posebno prilikom izlazaka i aktivnosti u prirodi. Također ne treba smetnuti s uma da se vlažne maramice svakodnevno koriste u velikom broju jaslica i vrtića za higijenu lica i ruku djece nakon obroka, ali i umjesto toaletnog papira.