Odgovor stručnjaka: Djevojčica se boji gutati hranu jer ne prihvaća nešto u svojoj okolini

22.05.2016 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 /4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Imam kćer od 6 godina i na jesen će u prvi razred. Zdrava je i vesela djevojčica, međutim brine me jedna stvar: prije otprilike mjesec dana gledala je na TV crtić “Bilo jednom ljudsko tijelo” u kojem je vidjela scenu gdje je nekome stao zalogaj hrane u grlu i otada se boji da će i njoj tako biti dok jede, pa dugo žvače zalogaj i boji se progutati ga. U početku je taj zalogaj ispljunula nakon žvakanja pa uzimala drugi. Sada je situacija malo bolja. Hranu na kraju pojede, ali još uvijek se boji gutanja pa se njen obrok razvuče i do sat vremena. Katkad, rijetko, jede normalno – prožvače zalogaj 10 do 15 puta pa ga proguta.

Supruga i ja smo razgovarali s njom i uvjeravali je da joj neće stati zalogaj u vratu, ali bez uspjeha. Sve to nije se odrazilo na njeno zdravlje pa je nismo vodili psihologu. Mislimo da je to samo još jedna “faza”, ali to traje više od mjesec dana. Često puta smo ja i supruga tužni pa i bijesni što ne možemo dijete uvjeriti da normalno jede. Kada je jako gladna ne boji se toliko. Ako jede grickalice, koje kao da ne smatra hranom, ne boji se da će joj zapeti u grlu i jede ih normalno.
Molim Vas pomozite kakvim dobrim savjetom.

 

Dragi tata,
Vaša djevojčica kroz strah od gutanja izražava neki svoj drugi razvojni problem i bilo bi dobro pomoći joj da taj problem prebrodi. Ljutnja Vas i supruge odraz je zabrinutosti i frustracije što je razumljivo, no Vašoj djevojčici nije od pomoći. Nitko na ovom svijetu, ako je normalan, nije savršen, pa tako to niste ni Vi, ni Vaša supruga i ni Vaša djevojčica. Njoj je nešto teško prihvatiti u svojoj okolini, pa je razvila strah od gutanja. Da bismo shvatili što je to, trebalo bi bolje upoznati Vašu obitelj i Vašu djevojčicu. Stoga Vam preporučujem da se, ukoliko problem još uvijek postoji, obratite licenciranom i provjerenom psihoterapeutu, bilo psihologu ili psihijatru kako bi Vašem djetetu i Vama pomogao da prebrodite ovu situaciju i krenete dalje.
S poštovanjem i s najljepšim željama.

 

Pošaljite i Vi pitanje za stručnjaka.  Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja.