Odgovor stručnjaka: Do pet i pol godina svi bi se glasovi trebali ispravno izgovarati, pa i glas r

12.12.2014 / Odgovara Lea Radolović, logopedinja

Imam sina od pet godina koji još uvijek ne izgovora glas r. Umjesto r kaže l pa, na primjer, umjesto kruh izgovori kluh. Je li se potrebno javiti logopedu za pomoć ili da još pričekamo? Moram dodati da je dijete relativno kasno počelo pričati. S dvije, dvije i pol godine je polako počeo izgovarati riječi […]

Imam sina od pet godina koji još uvijek ne izgovora glas r. Umjesto r kaže l pa, na primjer, umjesto kruh izgovori kluh. Je li se potrebno javiti logopedu za pomoć ili da još pričekamo? Moram dodati da je dijete relativno kasno počelo pričati. S dvije, dvije i pol godine je polako počeo izgovarati riječi i sastavljati jednostavne rečenice. Trudnoća i porod su protekli bez većih poteškoća. Sin pohađa vrtić i žali se da ga prijatelji povremeno zadirkuju.

 

Glas r motorički je najzahtjevniji glas za izgovor, stoga se javlja najkasnije u govoru. U većini slučajeva, javlja se između treće i četvrte godine. Prema istraživanjima stručnjaka, djevojčice ranije savladavaju izgovor glasa r. Uzimajući u obzir kašnjenje u usvajanju izgovora kod dječaka, dob do koje se tolerira neispravan izgovor glasa r jest pet godina. U obzir se treba uzeti stupanj poremećaja glasa r. Zamjenjuje li ga dijete, na primjer, s  lj ili v? Izgovara li ga grleno („francuski“)? Ili ga uopće ne izgovara?

Budući da se kod vas radi samo o zamjeni glasa r sa glasom l, ne bi trebalo biti većih teškoća u usvajanju glasa r. U svakom slučaju, preporučam potražiti pomoć stručnjaka, kako se pogrešan izgovor glasa r ne bi dodatno fiksirao, što rehabilitaciju čini dugotrajnijom. Važno je napomenuti da se roditelji ne bi trebali upuštati u rehabilitaciju bez pomoći stručnjaka. Naime, uz nekoliko pogrešnih koraka dijete može usvojiti potpuno pogrešan način izgovora glasa r i početi ga izgovarati grleno, što mijenja mjesto artikulacije pa i sam rezultat. U konačnici, opet će trebati  posjetiti logopeda, ali će dodatno morati mijenjati stare navike izgovora. Važna je i činjenica da bi djeca do pet i pol godina trebala ispravno izgovarati sve glasove, kako bi u potpunosti bili spremni za školu.