Odgovor stručnjaka: U dobi od 6 godina hvat olovke treba biti pravilan

10.12.2014 / Odgovara Lea Radolović, logopedinja

Naš je sin upravo napunio četiri godine te prilikom crtanja olovku i flomaster zahvaća sa svih pet prstiju. Zanima nas je li to prihvatljiv hvat za njegovu dob? Da li da ga podučavamo držanju olovke s tri prsta ili da to prepustimo spontanom razvoju? Zahvaljujemo se na odgovoru.   Djeca već od najranije dobi pokazuju […]

Naš je sin upravo napunio četiri godine te prilikom crtanja olovku i flomaster zahvaća sa svih pet prstiju. Zanima nas je li to prihvatljiv hvat za njegovu dob? Da li da ga podučavamo držanju olovke s tri prsta ili da to prepustimo spontanom razvoju? Zahvaljujemo se na odgovoru.

 

Djeca već od najranije dobi pokazuju interes za olovkom i flomasterom. U dobi od godine i pol do dvije godine djeca olovku drže cijelom šakom. Nakon toga, olovku počnu držati prstima, ali i dalje je taj hvat nepravilan. Palac i kažiprst su spojeni, a ostali prsti pridruženi. Nešto prije četvrte godine, hvat je pravilniji, dakle treba olovku pridržavati sa tri prsta, kažiprstom, palcem i srednjim prstom (ispod olovke, kao potpora). Pri crtanju i sjenčanju još uvijek se pomiče cijela šaka, a ne samo tri prsta. Prije škole, u dobi od 6 godina, hvat olovke treba u potpunosti biti pravilan. Dakle, samo s tri prsta. Ostala dva prsta možete zaposliti tako da djetetu date da ti prstići „čuvaju“ neku malenu igračku, maramicu, lopticu ili slično.

Preporučam da dijete koristi deblje olovke, bojice ili flomastere. Danas se mogu kupiti trokutaste olovke te ergonomske olovke i kemijske koje su oblikovane tako da svaki od tri prstića nasjedne točno na odgovarajuće mjesto, kako bi hvat bio pravilan. Osim samog hvata olovke, važno je da dijete ne odiže šaku s papira, već da ona klizi po papiru dok dijete crta ili piše. Ukoliko ste nesigurni, obratite se stručnjaku za savjet.

Postavite i Vi pitanje za naše stručnjake!